Salkkuni sisältö

 

Salkussani on vaihtelevasti 60 – 80 suoraa osakesijoitusta ja parisenkymmentä ETF-sijoitusta. Ylihajauttamista? Kyllä, huomattavasti pienempikin määrä riittäisi mainiosti osakkeiden sisäisen hajatushyödyn saavuttamiseen. Kyse ei ole kuitenkaan vain hajauttamisesta, vaan myös mielenkiintoisten osakkeiden omistamisesta.

Alun perin tarkoitukseni ei ollut haalia salkkuuni moista osakekavalkadia. Kuitenkin nälkä kasvaa syödessä ja uusia osakkeita ilmaantuu salkkuuni kerta toisensa jälkeen, toki osaa olen hankkinut vain pieniä omistusmääriä. Salkustani onkin muodostunut omanlaisensa ”Penny & Dime ETF”.

tbExnLgTFScrSctjStm4_IMG_0684

Salkkuni pääpainona suorissa osakkeissa ovat amerikkalaiset eri toimialojen teknologiayritykset, kasvuyritykset ja laadukkaat osingonmaksajat. Aasian teknotiikerit ja sijoitusteni korkeariskisintä laitaa edustavat kanadalaiset kannabisyhtiöt ovat löytäneet tiensä salkkuuni, samoin sekalainen joukko mielenkiintoisia, hyvät näkymät omaavia yrityksiä. Hankkimani osakkeet edustavat ostohetkellä lähes poikkeuksetta joukkonsa parhaimmistoa, villeihin kortteihin pistän harvemmin euroja kiinni.

ETF:t ovat puolestaan jakautuneet lähes koko maailman kattaviksi, selkeän pääpainon ollen Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. ETF-sijoitukseni ovat ns. ikiholdissa, seuraan niiden kehitystä silmämääräisesti ja kerran vuodessa katson tarkemmin, onko keskeisiin tekijöihin tullut muutoksia. Sijoituksista löytyy mm. perusindeksejä seuraavia kohteita, small cap value -sijoituksia, sri-sijoituksia ja kohteita, joita pidän hyvinä sijoituksina, mutten löydä niille aikaa tai kiinnostusta suorien osakkeiden vaatiman vaivannäön verran.

Oma kotimaa vaikuttaa tyypillisesti siihen, mitä osakkeita salkkuun päätyy. Salkussani on kuitenkin erittäin pieni määrä suomalaisia osakkeita. Kyse ei ole siitä, etteikö Suomesta löytyisi monia erinomaisia sijoituskohteita. Markkinamme on kuitenkin globaalisti katsottuna hyvin pieni ja syrjäinen. Ansiotuloni ja asuntopääomani ovat jo sidoksissa Suomen talouteen, joten en halua laittaa kaikkia munia samaan koriin.

photo-1528842276505-b125800d9d7e

Sijoituspäätöksiäni ohjaa ennen kaikkea tuottotavoite, osakkeen istuvuus muuhun salkkuun ja yrityksen kiinnostavuus.

Kiinnostavuus ei tarkoita mediaseksikkyyttä, kiinnostava yritys voi tehdä vaikka kenkäharjoja päätuotteenaan. Jokin erityisen houkutteleva asia yrityksestä on kuitenkin löydyttävä, jotta päädyn ostamaan osakkeita ja seuraamaan yrityksen käänteitä. Mm. visionäärinen johtaja ja vahva brändi on aina suurta plussaa, samoin jonkinlainen etulyöntiasema ja megatrendien myötätuulessa kulkeminen.

Istuvuus muuhun salkkuun tarkoittaa tällä hetkellä ennen kaikkea osakkeiden nykyistä vahvempaa jakaantumista eri toimialoille ja yritysten elinkaaren eri vaiheisiin. Salkkuni on erittäin kasvu- ja teknologiapainotteinen, joten olenkin päätynyt tekemään uusia ostoksia entistä enemmän muiden toimialojen osinkoyrityksistä ja defensiivisistä osakkeista.

Pyrin sijoituksillani saavuttamaan vähintään S&P 500 -indeksin tuoton. Jos osakesijoitukseni eivät pitkällä aikavälillä tuottaisi S&P 500:n tuottoa, tekisin sijoituksiini ja sijoitusstrategiaani merkittäviä muutoksia. Teknologiapainotteisuus tuo salkkuun suhdanneherkkyyslisänsä, jolloin salkkuni arvo myös laskee nopeasti markkinan mukana ja volatiliteetti on merkittävästi suurempi kuin eri tavalla allokoidun salkun. Toistaiseksi olen ollut kuitenkin hyvin tyytyväinen valitsemaani sijoitustyyliin.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus