Osta, pidä, myy

 

Buy, hold, sell. Näiden maagisten sanojen takaa löytyy joukko sliipattuja Wall Streetin pukumiehiä, jotka tienaavat omaisuuden jo päivän lehteä vilkaisemalla. He nauttivat aamupalaksi kaviaaria samppanjalla. Kelpuuttavat asunnokseen vain hulppean kattohuoneiston, josta on henkeäsalpaava näkymä metropolin valoihin.

Mielikuva pesunkestävästä jupista oli voimissaan ainakin kultaisella 80-luvulla. Nykyajan sijoittaja on pörssihain sijaan yhä enenevissä määrin tavallinen kaduntallaaja, joka vilkaisee kursseja työpäivän lomassa tai perehtyy illalla verkkareissaan pörssipäivän tapahtumiin. Kuitenkin yhä edelleen mielessä pyörivä ydinkysymys on pysynyt samana: Olisiko nyt hyvä hetki ostaa vai myydä? Vaiko holdata ja seurata tilanteen kehittymistä?

Tulevaisuutta on tunnetusti mahdoton ennustaa, vaikka pöytää koristaisi Alibaban valikoiman kirkkain kristallipallo. Tulevaisuuden ennustamispyrkimyksen sijaan, parempi lähestymistapa onkin tehdä itselleen selväksi oma tuottotavoite, kuinka paljon on valmis hyväksymään salkun arvon heilumista sekä osakemarkkinoiden lainalaisuudet. Aina voi sattua jotain odottamatonta, mutta todennäköisyys säästyä pahimmilta yllätyksiltä ja pettymyksiltä on korkeampi odotuksien ollessa realistisia.

photo-1516881021921-a730c4365b89

1. Markkinoiden lainalaisuudet

Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Mitä korkeamman tuoton haluaa, sitä enemmän riskiä joutuu ottamaan. Jos sen sijaan pienempi tuotto tai markkinoiden keskimääräinenkin tuotto riittää, pääsee jo paljon kohtuullisemmalla riskillä. Säästyneestä vaivannäöstä, ajankäytöstä ja hikikarpaloista puhumattakaan.

Aika on rahaa. Tämä lainalaisuus tulee vastaan elämän eri osa-alueilla, niin myös sijoittamisessa. Korkoa korolle -laskuri kertoo, kuinka paljon rahaa aika todella onkaan. Kärsivällisyys on yksi sijoittajan parhaimmista hyveistä, ja ilman kärsivällisyyttä parhaatkin pitkän tähtäimen sijoitussuunnitelmat kaatuvat.

Olet itse salkkusi pahin vihollinen. Jokainen pörssikauppoja suuressa viisaudessaan ajoittanut, puljannut ja muutoin veivannut on kokenut, kuinka pahimmat mokat harmittavat pitkään. Ja syystä. Perstuntumalla kauppojen tekeminen ja muut helpolta vaikuttavat, nopeat ratkaisut johtavat pitkässä juoksussa armottomaan alituottoon. Jos haluat hoitaa sijoituksiasi aktiivisesti, suhtaudu asiaan kuin työhön, jonka haluat hoitaa hyvin. Opiskele perusasiat, lue sijoittamisesta, seuraa markkinoita ja opi tuntemaan itsesi sijoittajana.

2. Salkun arvon heiluminen

Jos jokin on varmaa niin se, että osakesalkun arvo tulee laskemaan ja nousemaan. Markkina on kuitenkin noussut jokaisesta romahduksesta kohti yhä korkeampia lukemia, kerta toisensa jälkeen. Nousukaudella laskun ajatukseen on helppo suhtautua rationaalisesti, mutta oman reaktionsa karhumarkkinaan voi nähdä vasta tosipaikan tullen. Helposti käy niin, että ensin järki yrittää peitota tunnetta ja lopulta järki on vakuuttunut tunteen olevan oikeassa, jolloin osakkeet lähtevät myyntiin markkinan ollessa pohjan tuntumassa. Tämä tekee helposti suurta vahinkoa pitkän aikavälin tuottoon. Salkun arvon vaihtelun merkitystä omaan toimintaan ja reaalimaailman elämään onkin paras miettiä jo paljon aiemmin kuin markkinoiden syöksykierteessä.

Jos tarvitset tietyn summan rahaa seuraavan 3 vuoden aikana, älä sijoita kyseisiä rahoja osakkeisiin. Jos haluat kuitenkin sijoittaa johonkin, valitse kohde, jossa rahasi ovat turvassa pörssikurssien heilahtelulta ja suhteellisen nopeasti nostettavissa. Muussa tapauksessa on hyväksyttävä se mahdollisuus, että rahoittaaksesi lähitulevaisuuden menot, joudut huonoimmassa tapauksessa myymään osakkeesi pohjilta. Toki tämä tilanne voi kohdata kenet tahansa, mutta se on entistä todennäköisempää sijoitushorisontin ollessa lyhyt. Käteispuskuria yllättävien tilanteiden varalle on joka tapauksessa aina hyvä olla tilillä.

Hajauttaminen ja sijoitusten allokointi ovat keskeisiä keinoja salkun arvon vaihtelun eli volatiliteetin hallitsemiseen. Hajautushyödyn saa esimerkiksi hankkimalla useita erityyppisiä osakkeita, jolloin yhden yrityksen kaatuminen ei vie koko salkkua mukanaan. Lisäksi eri omaisuuslajit menestyvät tyypillisesti eri tavoin talouden eri vaiheissa: Sijoitusten allokointi eli hajauttaminen erilaisiin omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin, joukkovelkoihin, kiinteistöihin ja valuuttoihin, vähentää salkun kokonaisriskiä merkittävästi. Hajauttaminen on ainoa ilmainen lounas, joten se kannattaa hyödyntää.

3. Tuottotavoite

Sijoittaminen on lähtökohtaisesti tavoitteellista toimintaa. Tuottotavoitteen asettaminen auttaa hahmottamaan, mitä sijoitetuilla varoilla voi tulevaisuudessa tehdä ja osaltaan se helpottaa heikkoina hetkinä pitämään sijoitukset salkussa muiden houkutusten sijaan.

Keskeinen salkkujen välisten tuottoerojen selittäjä on tuottoero eri omaisuuslajien välillä: esimerkiksi keskimääräinen nimellistuotto vuosina 1928 – 2017 on osakkeita sisältävälle S&P 500 -indeksille ollut noin 10 % ja Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionobligaatioille noin 5 %. Ero on pitkässä juoksussa huikea, varsinkin jos on antanut korkoa korolle -ilmiön vaikuttaa salkussaan. Ero selittyy pääosin toisistaan merkittävästi poikkeavalla riskillä ja tuoton ennustettavuudella.

Joukkovelkakirjalainat kuten obligaatiot, bondit, ovatkin osakkeita turvallisempi vaihtoehto riskejä kaihtavalle tai niitä rajoittamaan haluavalle sijoittajalle. Eikä 5 % keskimääräistä vuosituottoa suhteellisen turvallisesta kohteesta voi huonoksi moittia. Toki bondienkin välillä on merkittäviä eroja, joten tuotteeseen on hyvä tutustua kunnolla ennen ostopäätöstä.

Jos sen sijaan tavoittelee 10 prosenttia tai sitä suurempaa keskimääräistä vuosituottoa, salkun volatiliteetti ja riski sijoitetun omaisuuden menettämiselle kasvaa. Jo omaisuuden suojaamisen näkökulmasta on tärkeää hajauttaa kohteita riittävästi ja ymmärtää, mihin rahansa sijoittaa.

Leipä

Osta, pidä, myy?

Jo useamman vuoden ajan lööpit ovat varoitelleet nykyisen markkinan korkeista arvostuslukemista, samalla pörssiromahduksen uhkakuvaa maalaten. Romahdus voi tulla milloin vain, mutta yhtä hyvin se voi olla tulematta lähivuosina. Härkämarkkina ei kuole korkeaan ikään eikä korkeisiin arvostustasoihin. Kun oma sijoitustavoite on haarukoitu sopivaksi ja perusasiat ovat selkäytimessä, romahduksen spekuloinnin ja nopean hätäilyn sijaan harkittuja peliliikkeitä on huomattavasti miellyttävämpää lähteä tekemään.

Pidä: Jos sijoitushorisontti on pitkällä tulevaisuudessa ja väistämättä jossain vaiheessa tuleva romahdus ei hirvitä, pidä omistuksesi. Jos jokin perustavanlaatuinen seikka on muuttunut sellaiseksi, ettei omistuksesi enää täytä vaateitasi, on hyvä puolestaan pohtia sijoituksen mielekkyyttä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi kasvuyhtiön muuttuminen kypsäksi osinkoyhtiöksi, tuloksen pettäminen kvartaali toisensa jälkeen tai yrityksen ulkoisten uhkakuvien muuttuminen.

Markkinoiden ajoittaminen kerta toisensa jälkeen on yksinkertaisesti mahdotonta. Verottaja siipaisee myös muhkean osuuden myyntivoitoista, joten varsinkin ajoittamispyrkimyksen vuoksi tehtävää myyntiä on hyvä harkita kahteen kertaan. Todennäköisesti et onnistu myymään huipulta ja ostamaan uudelleen pohjilta. Varsinkin jos romahdus sattuukin olemaan vain 30 prosentin luokkaa ja salkussa on hyviä voittoja tuottaneita kohteita, myynnissä ja takaisinostamisessa onnistuminen on yhä epävarmempaa. Jos tulevaisuus kuitenkin arveluttaa ja haluat kerätä romahduskassaa, älä tee uusia hankintoja ja pidä tulevat vapaat varat pankkitilillä.

Myy: Jos sijoitushorisonttisi on alle 3 vuotta tai jos pörssiromahdus on uhka taloudellesi, myy osakkeita ja siirrä varallisuutta esim. turvallisiin joukkovelkoihin tai pankkitilille. Lyhyellä sijoitushorisontilla tai matalalla riskinsietokyvyllä ei ole kannattavaa olla suurella painolla osakkeissa. Osakesijoitukset ovat riskisijoituksia, eikä niiden vuoksi kannata menettää yöuniaan tai kadottaa lyhyen aikavälin sisällä tapahtuvaan hankintaan korvamerkittyä pääomaa.

Osta: Jos et pyri ajoittamaan markkinoita ja sijoitushorisonttisi on pitkä, osta lisää osakkeita oman strategiasi mukaisesti huolimatta siitä, miltä markkinoilla näyttää. Markkina voi nousta vielä pitkään ja hyvät tuotot voivat mennä sivu suun käteistä jemmatessa. Jos kuitenkin taantuman uhka luo pilviä taivaalle ja jotain pientä hienosäätöä haluaisi tehdä, myös osakkeiden sisällä voi tehdä painotusta säänkestävämpiin kohteisiin. Tyypillisesti taantuman aikana defensiiviset osakkeet laskevat syklisiä vähemmän ja laadukkaat osinkopaperit tuottavat kassavirtaa, satoi tai paistoi.

Kun pörssiromahdus on käsillä, vedä henkeä, hae kuppi kahvia ja istahda sohvalle tyynen rauhallisesti seuraamaan mielenkiintoista ja suhteellisen harvinaista tapahtumaa, kun salkkusi arvo sulaa hetki hetkeltä yhä alemmas kohti merkittäviä miinuslukemia. Tiedät, että romahdus kuuluu asiaan ja on täysin normaali ilmiö. Mitä alemmas osakkeiden hinnat laskevat, sitä paremmalla hinnalla saat ostettua salkkuusi uusia papereita ja salkkusi tulee olemaan iskussa uuden härkämarkkinan alkaessa.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus