Korkoa korolle

 

Korkoa korolle -ilmiö, tuo maailman 8. ihme ja yksi mahtavimmista kapitalistisen järjestelmän mekanismeista. Mistä tarkalleen ottaen on kyse ja miten alati kasvavat korkovirrat saa valjastettua oman tilipussin käyttöön?

Korkoa korolle -ilmiössä alkuperäinen pääoma tuottaa ensin korkotuottoa ja sen jälkeen myös kertyneille korkotuotoille alkaa kertyä korkoa. Kertynyt korko muuttuu siis uutta korkoa tuottavaksi pääomaksi. Mitä suuremmaksi pääoman määrä kasvaa, sitä suurempi euromääräinen korkotuotto lopulta on.

Tuottojen kasvu on kiihtyvää: Jos sijoitat alussa 10 000 euroa tasaista 7 % tuottoa kerryttävään kohteeseen, korkotuotto on 1. vuoden kohdalla 700 euroa, 10. vuoden kohdalla 9 672 euroa ja 25. vuoden kohdalla alkuperäinen 10 000 euron sijoitus on takonut jo 44 274 euroa tuottoa. Ilman korkoa korolle -ilmiötä, tuotto olisi 25. vuoden kohdalla vain 17 500 euroa. Huima ero, eikö totta! Vaikutus kasvaa yhä suuremmaksi vuosien kuluessa.

korkokuva

Nordnetin laskuri on selkeä korkoa korolle -laskuri, jolla eri muuttujien vaikutusta on helppo testata liukuvilla lukemilla. Laskurin avulla näkee hyvin, kuinka muutamakin kymppi kuussa lisää sijoituskassaan vaikuttaa valtavasti pidemmän ajan lopputulokseen. Samoin ajan kulumisen ja korkoprosentin vaikutus konkretisoituu. Prosenttilukemia vaihtelemalla voi myös todeta, että jo prosentinkin muutos vuotuisissa kuluissa tekee pitkässä juoksussa todella merkittävän eron tuoton määrään.

Seligsonin tavoitelaskuri lähestyy samaa asiaa tavoite edellä. Tavoitelaskuri vastaa kysymykseen, kuinka kauan tavoitesumman saavuttaminen kestäisi nykyisten lähtökohtien perusteella. Oma tulokseni näyttää hyvin pitkältä ajalta, muttei onneksi mahdottomalta.

Elämässä kuitenkin tunnetusti sattuu ja tapahtuu. Mitä enemmän rahaa kertyy, sitä useammin erinäiset hankinnat alkavat houkutella yllättävien ja vähemmän yllättävien pakollisten menojen lisäksi. Kun tuottoakin on kertynyt jo mukavasti, niin ei kai se mitään haittaa jos vähän kotiuttaa voittoja? Tässä kohtaa on hyvä pistää jäitä hattuun. Jäiden sulamista odotellessa voi vilkaista korkoa korolle -laskurista, paljonko kyseinen summa tuottaisikaan vuosien kuluessa. Yleensä ruudulla näkymä luku hillitsee turhia ostoja ja pääoma saakin jäädä kasvamaan rauhassa korkoa korolle. Ei huono juttu.

 

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus