REIT – Real Estate Investment Trust

Kiinteistösijoittajaksi yhdessä yössä

Kiinteistöillä voi tehdä suhteellisen vaivattomasti rahaa ilman, että käy yhdessäkään asuntonäytössä ja viettää illat pohtien putkiremontin vaiheita. REIT eli Real Estate Investment Trust, ”kiinteistörahasto”, on oiva keino hypätä helposti kiinteistösijoitusten maailmaan pienelläkin pääomalla.

REIT-yhtiöiden lähtökohtaisena ideana on omistaa kiinteistöjä ja tehdä tuottoa omistajilleen vuokratuloilla. REIT-yhtiöillä on erilaiset ominaispiirteet verrattuna muihin pörssiyhtiöihin: Yhdysvalloissa lainsäädäntö on määritellyt REIT-yhtiöiden toiminnan reunaehdot, jonka puitteissa yhtiöt saavat mm. merkittäviä verohelpotuksia. Suomalaiselle sijoittajalle keskeinen tekijä on, että REITit maksavat vähintään 90 % tuloksestaan osakkeenomistajille, mikä tarkoittaa korkeaa osinkotuottoa.

reit

REIT-yhtiöissä on tarjolla erilaisia kiinteistöjä laidasta laitaan, kuten kauppakeskuksia, lääkäriasemia, toimistoja ja varastoja. Nämä osa-alueet ovat myös sisäisesti erilaistuneita siten, että REIT voi olla hyvinkin spesifisti keskittynyt vaikkapa tietynlaisiin varastoihin.

REIT-yhtiöiden lisäksi on myös Mortgage REIT -yhtiöitä, ns. mREIT-yhtiöitä, jotka puolestaan operoivat kiinteistöjen lainapuolella ja ovat luonteeltaan hieman erilaisia. Näistä myöhemmin lisää!

Korkeaa osinkoa pitkään positioon

REIT-yhtiöitä voi ostaa ja myydä pörssissä kuten osakkeita. REITit maksavat tyypillisesti usein osinkoja, osa jopa kuukausittain, ja nämä tuotonsiirrot näkyvät salkussa normaaleina osinkoina.

Miellän REIT-yhtiöt nimenomaan pitkän tähtäimen osta ja pidä -sijoituksiksi, jotka tuottavat korkeaa osinkovirtaa salkkuuni. Toisaalta on myös huomioitavaa, että REIT-yhtiöiden toiminta pohjautuu vahvasti lainanottoon. Velkaantumisaste voi olla yhtiöissä huomattava toiminnan luonteen vuoksi, jolloin myös korkojen muutokset voivat näkyä suoraan tuotossa.

Lähtökohtaisesti REIT-yhtiöt kuitenkin tuottavat jatkuvaa osinkotuottoa omistajilleen ja kiinteistöt itsessään pysyvät hintakehityksen mukana. Vuosikymmenten historian perusteella, REIT-yhtiöt ovatkin osoittautuneet tasaisemmiksi sijoituksiksi kuin tavanomaiset osakkeet.

Vaivatonta, hajautettua kiinteistösijoittamista

Laajamittainen kiinteistösijoittaminen ja varsinkin erityyppisten kiinteistöjen ostaminen on harvan piensijoittajan puuhaa, jolloin kiinteistöjä hamuavan katse kääntyykin usein asuntomarkkinoille. Itse en ole mieltynyt perinteiseen asuntosijoittamiseen siinä määrin, että pyrkisin hankkimaan varsinaisia sijoitusasuntoja.

Asuntosijoittaminen on mielestäni aikaa ja vaivaa vaativa sijoittamisen muoto, eikä ratkaisuja voi tehdä samaan tapaan nopeasti, itsenäisesti ja vaivattomasti kuten pörssimarkkinoilla. REIT-yhtiöt ovatkin minulle paras tapa ottaa hajautetusti osaa kiinteistömarkkinoille ja ennen kaikkea nauttia useasti tilille ilmestyvästä, korkeasta osingosta.

Seuraavassa postauksessa esittelen 5 erinomaista REIT-yhtiötä osinkotuottoineen.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s