Sijoittamisen ABC

3. Avaa arvo-osuustili

Sijoittamisen ABC:n kolmannessa osiossa käydään läpi perusseikkoja salkun avaamisen ja välittäjävalinnan suhteen.

Pörssissä käydään kauppaa ns. julkisesti noteerattujen yritysten osakkeilla, yritysten joiden osakkeet tai osakesarja on kaupankäynnin kohteena yhdessä tai useammassa pörssissä. Lähtökohtana on, että yritystä omistava taho voi laittaa omistamiaan osakkeita myyntiin tietyn määrän tiettyyn hintaan, ja kiinnostunut ostaja voi tarjoutua ostamaan osakkeita tietyn määrän tiettyyn hintaan. Kauppa tapahtuu, kun myynti- ja ostotarjous kohtaavat. Tämän jatkuvan myynti- ja ostotarjousten välisen vuoropuhelun kautta muodostuu osakkeen hinta pörssissä.

Ennen kuin pörssiostoksille pääsee, on avattava arvo-osuustili. Arvo-osuustili on sähköisten arvopapereiden säilytystili, missä arvopapereiden omistukset ja niiden muutokset näkyvät. Yleensä tilistä käytetään virallisen ja jäykän kuuloisen arvo-osuustilin sijaan nimitystä osake- ja rahastosalkku tai pelkkä salkku.

Salkkuja voi olla useita ja niitä voi avata eri välittäjien kautta. Arvopapereiden välittäjän kautta sijoittaja voi käydä kauppaa pörssissä. Toiminta on luvanvaraista, ja välittäjänä toimii tyypillisesti pankki tai pankkiiriliike.

Välittäjän valinta

En ole tutustunut jokaiseen suomalaisille tarjolla olevaan välittäjään, mutta kuitenkin moneen välittäjään vähintäänkin päällisin puolin. Mielestäni ei ole olemassa yhtä selkeästi parasta välittäjää, jota voisi suositella kaikille. Jokaisella välittäjällä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Osa ominaispiirteistä on helposti arvioitavissa jo välittäjää valitessa ja osa selviää vasta palveluja käytettäessä, kuten yksityiskohtaisemmat toimintatavat ja käytettävyys.

Tärkeintä on, että valitsee jonkin välittäjän sijoittamisessa alkuun pääsemiseksi. Välittäjää voi vaihtaa myöhemmin tai ottaa useamman välittäjän käyttöönsä.

Oman pankin tarjonta ja ohjeistus on helppo lähtökohta lähteä tutkimaan salkun avaamista. Lisäksi erilaiset, perinteistä pankkitoimintaa kokonaisuutena tarjoamattomat välittäjät kuten Nordnet, DEGIRO ja Seligson, ovat käteviä vaihtoehtoja omasta pankista riippumatta. Välittäjästä riippuen, salkkutilin saa yleensä auki heti tai muutaman pankkipäivän kuluttua.

door open

Välittäjien palvelukokonaisuudet poikkeavat toisistaan

Välittäjää valitessasi, lähde liikkeelle asioista, mitkä ovat sinulle tärkeimpiä välittäjäkriteereitä. Yksi arvostaa finanssitoimintojensa keskittämistä omaan pankkiin, toinen arvostaa matalia kuluja, kolmas laajaa valikoimaa ja neljäs puolestaan haluaa palvelun suomenkielisenä. Yleensähän kaikki herkut haluaisi saada samaan pakettiin, mutta kuten aiemmin todettua, itse en ainakaan ole löytänyt yhtä ns. täydellistä välittäjää. Jonkinlainen kompromissin tarve on siis todennäköinen.

Tässä muutamia omakohtaisia ajatuksiani aloittavan sijoittajan välittäjävalinnan tueksi:

  • mahdollisuus sijoittaa kuukausisäästön kautta ilman välityspalkkiota on erinomainen etu
  • kaupankäynnin kulun tulisi olla korkeintaan 1 %
  • säilytyspalkkio on hieman vanhanaikainen ekstrakulu
  • tarjoaako esim. pankkisi arvokasta lisähyötyä keskittämisestä vai ei
  • onko jollain välittäjällä tarjolla jokin oma rahasto tai muu tuote, mitä nimenomaan haluat ostaa
  • haluatko jotain tiettyjä lisäpalveluja, kuten edullista sijoitusluottoa.

Sijoitusneuvoja salkun kylkeen

Usein varsinkin tavanomaiset pankit ovat auliita tarjoamaan sijoitusneuvoja, ja monella välittäjällä on tarjolla myös virtuaalinen avustaja. Jos salkun avaamisen yhteydessä hankit sijoitusneuvoja, hanki niiltä taholta, jonka luotat antavan sinulle parhaita neuvoja. Intressit voivat toki olla yhtenäiset, jolloin kaikki voittavat, mutta oman kokemukseni mukaan tilanne ei aina ole näin.

Sijoitustaloilla on toki intressinä tehdä tuottoa omalla toiminnallaan ja se on ihan ok. Palveluja ei tarvitse lahjoittaa ilmaiseksi. Kuitenkin jos tuotto perustuu siihen, että asiakas maksaa vuosittain hurjat summat erilaisten välitys- ja hallinnointipalkkioiden muodossa sekä saa kaupan päälle salkkuunsa tuotteita, jotka ovat vähän niin ja näin, niin mielestäni diili on yksinkertaisesti huono. Arvosta vaivalla hankkimiasi euroja ja laita ne hyviin kohteisiin tuottamaan!

 

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s