AT&T: osta, pidä, myy?

Osinkoaristokraatti houkuttelee korkealla osinkotuotollaan

AT&T (T) on amerikkalainen teleoperaattori, jonka keskeisiä toimialoja ovat internetpalvelut, lanka- ja mobiilipuhelinpalvelut sekä digitaalinen tv ja laajakaista-tv. AT&T:ssa on todellista historian havinaa: sen juuret juontavat vuoteen 1885, jolloin Alexander Graham Bell perusti American Telephone and Telegraph Companyn. Vuosien varrella on tapahtunut erilaisia yrityskauppoja, jakautumisia ja muita muutoksia, ja nykyisenä tunnettu AT&T Corporation onkin ollut olemassa vasta vuodesta 2005 alkaen.

AT&T on osinkoaristokraattina tunnettu, arvostettu yritys. Osinkoaristokraatiksi päästäkseen yrityksen on tullut nostaa osinkoaan vähintään edelliset 25 vuotta ilman notkahduksia ja yrityksen tulee kuulua S&P 500 -indeksiin. AT&T on nostanut osinkoaan tasaisesti 34 vuotta (aiemmin SBC-nimen alla), joten yhtiö leikkaisi osinkoaan vain hyvin raskain perustein.

at&t

Tällä hetkellä AT&T:llä on vahva markkina-asema. Kuitenkaan kasvunäkymiä kotimarkkinoiden perinteisillä puhelin- ja televisiomarkkinoilla ei juuri ole. 5G sinänsä hyvänä uudistuksena tuo mukanaan myös merkittäviä kuluja ja kilpailijat ovat lähteneet haastamaan yritystä hintakilpailustrategiaan nojautuen.

AT&T:n peliliikkeenä on ollut kääntää katsettaan hieman eri suuntaan, AT&T mm. osti DirecTV:n vuonna 2015 ja Time Warnerin vuonna 2018. Kuitenkin kuluttajat ovat siirtyneet yhä vahvemmin kohti nykyaikaisemmin brändättyjä ja asemoituja striimauspalveluyrityksiä, kuten Netflix ja Amazon, jolloin DirecTV:ssä on jo hieman eilisen kaikua toiminnan uudistamisesta huolimatta. Time Warnerin kautta AT&T pääsi sentään striimauskilpailuun vahvemmin mukaan, saaden HBO:n ja Warner Brothersin talliinsa.

AT&T tekee kyllä oikeaan suuntaan olevia muutoksia, mutta kilpailijoiden draivi tuntuu olevan kovempi. AT&T näyttäytyykin jättiläisenä, jonka jokaista tukijalkaa nakerretaan yhä voimakkaammin eri kulmista.

Miljardiosingot jaossa

AT&T:n kurssi lähti sahaavaan laskuun vuoden 2016 loppupuolella, ja trendi on yhä edelleen alaspäin. Kun yhtiön osakkeen hinta putoaa jatkuvasti ja sen seurauksena osingon suhteellinen määrä kasvaa todella korkeaksi, muutokselle on lähtökohtaisesti löydettävissä painavat syyt. Vanhat osingonmaksajat joutuvat harvemmin kuitenkaan täysin suohon, jolloin ongelmaisestakin yrityksestä on löydettävissä vahvoja puolesta ja vastaan -argumentteja.

AT&T:n kruununjalokivi sijoittajalle on tällä hetkellä osingot. AT&T:n osinkonäkymiä punnitessa näkökulmana on toisaalta osinkoaristokraattimainen osingon kasvatus ja toisaalta se, voisiko yritys ajautua niin synkkään tilanteeseen, jossa se joutuisi leikkaamaan osinkoa.

AT&T tuottaa valtavasti rahaa, mm. pelkkä Q3/2018 tuotti vapaata kassavirtaa 6.5 miljardia. Kvartaaliosingon ollessa tästä 3.6 miljardia, ongelmat eivät ole vielä käsillä maksukyvyn suhteen. Kuitenkin investoinnit ja velkojen hoito syövät osansa, eikä yrityksellä ole varaa jäädä kilpailijoiden jalkoihin.

Does the Old Bell Go Bell-y Up?

AT&T:n suurimpia vahvuuksia näyttävät olevan tällä hetkellä pitkä historia ja vähintäänkin vakaa pyrkimys elää ajassa. Pitkään historiaan mahtuu paljon haasteellisia ajanjaksoja, joista yritys on selvinnyt kunnialla. Yhtiön historia pohjautuu vahvasti myös yrityksen rakenteeseen ja kokoonpanoon tehtyihin isoihin muutoksiin, joten en olisi yllättynyt, jos tiukan paikan tullen AT&T esimerkiksi jaettaisiin useampiin osiin ja historian yksi luku tulisi päätökseensä.

Ostaako yritystä osinkojen perässä vai ei? Onhan 7 prosentin osinkoa lähestyvä osinkoaristokraatti lähtökohtaisesti huomattavasti houkuttelevampi kuin 2 prosentin osingon paikkeilla oleva aristokraattikaverinsa. Lyhyen ajan tulevaisuus näyttää AT&T:llä olevan riittävän hyvä ostoon, mutta pitkän ajan tulevaisuuden yllä on paljon tummia pilviä. Haasteita on riittämiin, enkä usko AT&T:n selviytyvän niistä kuivin jaloin nykyisten tietojen valossa. Pelkkä mehevä osinko ei ole riittävä syy ostaa yritystä, vaan toiminnan ja näkymien on oltava myös kohdallaan.

Lopputulema: En osta nykytilanteessa AT&T:n osakkeita. Jos salkussani olisi jo osakkeita, holdaisin ja seuraisin asioiden etenemistä. AT&T ei sovellu huolettomaan osta ja unohda -pitoon. Osinkotuottonsa vuoksi osake voi sopia korkeaa osinkotuottoa hakevalle riskin ystävälle, joka seuraa aktiivisesti yhtiön käänteitä.

  • Nykyhinta 30.87 $
  • P/E 5.86
  • P/B 1.01
  • EPS (ttm) 5.27 $
  • Osinko 1.96 $ /  6.35 %
  • Beta 0.51
  • Market cap 190 mrd.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s