3 megatrendiyhtiötä: kannabis

Kanadalaiset kannabisyhtiöt Canopy Growth, OrganiGram Holdings ja Aphria

Vuosi 2018 oli merkittävä muutoksen vuosi kannabikselle. FDA teki historiaa hyväksymällä kannabisjohdannaisen lääkkeen, kannabiksen käyttö laillisena lääkkeenä laajeni ja merkittävimpänä periaatteellisenakin muutoksena Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön. Nämä muutokset ovat avanneet ovia uudelle miljardibisnekselle, ja hyvin perustellusti laillisen kannabiskaupan voi odottaa kasvavan valtavasti tulevina vuosina.

Sijoittajan näkökulmalta laillistaminen on erinomainen asia kanadalaisille yrityksille myös siksi, että sen myötä yritykset voivat saada tavalliseen tapaan lainaa ja muita pankkipalveluita toimintansa kehittämiseen. Rahoitusta ei tarvitse lähtökohtaisesti hankkia osakeannin kautta, osakkeen arvoa loputtomasti dilutoimalla.

Erilaisia kannabisyhtiöitä on tarjolla pörssissä, eikä lähellekään jokainen ole kultakaivos toimialan noususta huolimatta. ETF-markkinoilla oleva kannabisrahasto Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF ei ole tarjolla suomalaissijoittajalle MiFID II -direktiivin vuoksi. Mihin sitten voisi harkita laittavansa euroja kiinni? Tässä 3 erinomaista kanadalaista vaihtoehtoa keskenään hieman erityyppisiin positioihin.

Tasaisen varma valinta: Canopy Growth (WEED / CGC)

Canopy Growth on tällä hetkellä markkina-arvoltaan mitattuna suurin kannabisyritys. Canopyn ässä pöydällä on tiivis yhteistyö juomajätti Constellation Brandsin kanssa. Constellation Brands omistaa Canopysta tällä hetkellä jo 37 %. Kun kannabiksen viihdekäyttö on tulevaisuudessa yhä enemmän muuta kuin hämyisää pilvenpolttelua kellarissa That ’70s Show’n tyyliin, yhteistyö nautintoaineiden kuluttajamarkkinoiden pitkän linjan osaajan kanssa on erinomainen asema lähteä valloittamaan maailmaa.

Canopyn tuotteina on tällä hetkellä kuivattu kannabis, kannabisöljyt, -tiivisteet ja -kapselit sekä lisäksi hampun tuotanto. Canopyn koko tuotantoketju loppukäyttäjälle saakka vaikuttaa olevan kunnossa. Rahaa investointeihin ja muihin kuluihin on tarjolla runsaasti, tuotanto on hallitussa kasvussa, tuotevalikoima katteineen on harkittua ja tulevaisuuden kehittymiseen on selkeä suunta. Lähitulevaisuudessa Canopy aikoo käyttää valtavat summat toimintansa kehittämiseen, eikä se investointien vuoksi oletettavasti pääse voitolliseksi vielä ainakaan vuoteen.

  • Nykyhinta 28.23 $ / 37.94 CA$
  • EPS (ttm) -1.79 $
  • Market cap 10 mrd. $
canopy growth
Lähde: https://www.canopygrowth.com/

Tehokasta, keskimääräistä varmempaa kasvua: OrganiGram Holdings (OGI / OGRMF)

OrganiGram Holdings on keskittynyt lääkekannabiksen tuottamiseen ja myyntiin. Keskeinen tulevaisuuden suuri kasvualue yritykselle on kuitenkin kannabiksen viihdekäyttö ja kansainväliset markkinat. OrganGramilla ei ole yhtä komeaa yhteistyökumppania kuin Canopylla, mutta yhteistyö saksalaisen Alpha-Cannabis Germanyn kanssa on hyvä alku.

Ainakin toistaiseksi kannabiksella on aluekohtaisia rajoituksia ja käytäntöjä myös Kanadassa, jolloin tuotantolaitoksen sijainnilla on väliä. OrganiGram on ainut kovan luokan toimija, joka on sijoittunut New Brunswickiin. Tämä luo yritykselle etulyöntiaseman omalla alueellaan. Lisäksi OrganiGramin tuotantotilojen käyttö on hyvin tehokasta kilpailijoihin nähden: OrganiGram tuottaa merkittävän määrän satoa monikerroksisen kasvatusjärjestelmänsä avulla. Kannabistoimialaa leimatessa valtavat investoinnit ja osin myös holtittoman oloinen rahankäyttö, kulutietoiseen hyödykkeiden käyttöön suuntautunut toimija nousee esiin joukosta tehokkaana toimijana. Tehokkuus on pitkässä juoksussa erinomainen peruspilari toiminnalle.

Kannabistoimialan kehittyessä, tuotannon kasvu ja tulevaisuuden visiot eivät enää yksinään riitä. Nykymarkkinassa on alettu vaatia myös tulosta viivan alle, ja OrganiGram on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat pystyneet pääsemään jo nyt osavuosina voitolliseksi.

  • Nykyhinta 4.28 $ / 5.75 CA$
  • EPS (ttm) -0.01 $
  • Market cap 555 milj. $
organigram
Lähde: https://www.organigram.ca/

Riskiä salkkuun: Aphria (APHA / APHA)

Myös Aphria on tuottanut voittoa OrganiGramin tapaan ja on tuotantokapasiteetiltaan yksi suurimpia kanadalaisia tuottajia.

Yrityksen johto on aivan keskeinen menestystekijä yritykselle kuin yritykselle, ja Aphrian kohdalla johto herättää kysymysmerkkejä. Alkuvuodesta Aphria teki huomiota herättäviä yrityskauppoja hankkiessaan Nuuveran osakkeita. Kauppojen yhteydessä Aphrian johtaja teki valtaisat voitot ja preemio oli kohdallaan. Loppuvuodesta 2018 Aphria ryvettyi finanssimarkkinoiden toimijoiden selvityksen myötä, jonka mukaan Aphrian toiminnan tarkoitus on kanavoida sijoittajien rahat johdon taskuun tekemällä mm. yliarvoisia yrityskauppoja peiteyritysten kautta. Aphria vastasi tähän perustamalla riippumattomien henkilöiden muodostaman selvitystoimikunnan. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Jos merkittävät syytökset ja epäilykset eivät saa vahvistusta ja jatkoa, Aphrian kurssi korjaantunee asian osalta. Aphrian toiminta muutoin on vahvaa, yritys on tehnyt toimitussopimuksen kaikkien Kanadan provinssien kanssa ja yhteistyö alkoholijakelija Southern Glazer’sin kanssa tuo laajan näkyvyyden. OrganiGramin tapaan myös Aphria hamuaa Saksan lääkekannabismarkkinoille, tätä edesauttaa yhteistyö saksalaisen CC Pharman kanssa.

Jos Aphrian johto ei ole mätä, on Aphrialla loistavat mahdollisuudet menestyä ja tuoda arvoa myös tavallisille osakkeenomistajille.

  • Nykyhinta 6.04 $ / 8.07 CA$
  • EPS (ttm) 0.12 $
  • Market cap 584 milj. $
aphria
Lähde: https://aphria.com/

 

 

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus. Blogin kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä Canopy Growthia ja Aphriaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s