Sijoitussuunnitelmat vuodelle 2019

7 lupausta uudelle vuodelle

Viime postauksessa ruodittiin vuotta 2018, sen onnistumisia, haasteita ja erilaisia käänteitä. Katseen kääntyessä alkavaan vuoteen ja tulevaisuuteen, on aika tehdä pahamaineisia uuden vuoden lupauksia.

Uusi vuosi

Jatkan nykyisellä säästösysteemillä

Jatkan nykyisellä säästösysteemilläni, eli siirrän 10 % nettopalkastani säästöön. Summan laskeminen ei vaadi pitkää matematiikkaa palkkapäivänä ja muuhun elämiseen riittää vielä sopivasti rahaa. Kuukausittaisen säästön lisäksi siirrän säännöllisen epäsäännöllisesti rahaa sijoituksiin, kun tilille jää ns. ylimääräistä.

Palautan käteispuskurin tason

Aina on hyvä olla käteistä elämän yllättävien menojen varalle, minimissään sen verran että jääkaapin ja tietokoneen hajoaminen yhtä aikaa ei johda korkeakorkoiseen kulutusluottoon. Käteispuskurini on ottanut viime kuukausina osumaa erinäisten yllättävien menojen vuoksi. Tilanne ei ole vielä kriittinen eli palkkapäivän odotus ei aiheuta huolestuneita silmäyksiä tilin saldoa kohti, mutta tässä vaiheessa puskuri on syytä pyrkiä kasvattamaan ennalleen. Käytännössä tämä tapahtuu siistimällä arjen ylimääräisiä menoja ja poistamalla turhia rahareikiä.

Pohdin sijoittamiseni kuluja ja välittäjävalintojani tarkemmin

Viime postauksessa avasin mietintääni sijoittamisen kulurakenteesta. Pohdin asiaa hieman pidempään ja totesin, että sijoittamiseeni liittyvät kulut eivät ole yksiselitteisesti optimaaliset jollain tietyllä tasolla. Kulut ohjaavat ainakin minun sijoituskäyttäytymistäni merkittävästi. Kulunäkökulma on kuitenkin vain yksi osa välittäjävalintaani, ja kokonaisuus ratkaisee. Asiaa on syytä pohtia lisää!

Jatkan potentiaalisten baggereiden etsintää

Sijoittamiseni suola ja pippuri on tänäkin vuonna suorien osakesijoitusten teko ja baggereiden etsintä. Suosikkitoimialojen säännöllinen seuraaminen ja yhtiöiden tutkiminen on muodostunut kiinteäksi osaksi arkea, toimien samalla myös näkökulmana maailman tapahtumien seuraamiseen. Baggereiden metsästäminen kaikkinensa on huikean hauskaa puuhaa!

Päihitän nykyiset sijoitussyntini

Viime postauksessa ruodin, mitkä olivat vuoden 2018 pahimmat sijoitussyntini. Listalle nousivat ahneus, hätiköinti ja laiskuus. Kuulostaa ikäviltä synneiltä. Onneksi voin kuitenkin todeta, että kyseiset sijoitussyntini ovat maltillisia vaikutukseltaan eivätkä piiputa punaisella, vaan viisari on enemminkin keltaoranssin maastossa.

Hätiköinti on synneistä mahdollisesti helpoiten nujerrettavissa. Nopeat peliliikkeet ovat erityispannassa tänä vuonna, en osta tai myy yhtään paperia muutoin kuin tavallista pidemmän harkinnan jälkeen.

Laiskuus toimialojen ruotimisessa iskee silmille silloin, kun haluan ostaa jotain itselleni tuntemattomampaa alaa, kuten energiayhtiötä. Vieraampaan toimialaan tutustuminen ei tapahdu päivässä eikä kahdessa, jos asiaan haluaa kunnolla paneutua. Olenkin huomannut tehneeni ostoksia omien kriteereideni mukaan liian heppoisten tietojen valossa. Tämä vuosi korjatkoon tilanteen!

Ahneus ostaa mielestäni erinomaisia osakkeita lisää ja lisää on synneistä hankalimmin voitettavissa. Erinomaisen osakkeen tankkaaminen on ilo! Kuten vuosi 2018 näytti, liiallinen painotus tuo salkkuun lisää riskiä, jolloin myös laskut iskevät kovemmin. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että salkun tasapainottaminen myyntien avulla ei ole minua varten. Maltillisempi painotus ostoissa sen sijaan on toteuttamiskelpoinen tapa edetä asiassa.

Perehdyn johdannaisiin

Tähän saakka olen ollut suorien, yksinkertaisten sijoitustuotteiden ystävä. ETF:ien, rahastojen ja suorien osakesijoitusten riski ja tuotto on sopivassa suhteessa, ja tuotteiden hallinta on suoraviivaista. Mieleeni on alkanut kuitenkin hiipiä ajatus, josko sittenkin perehtyisin tarkemmin muunkinlaisiin sijoituksiin.

Johdannaisten käyttö vaatii oman perehtymisensä sekä myöskin riskinottokykyä sen suhteen, että sijoitetut summat voivat vilahtaa tililtä hyvinkin nopeasti. En koekaan missään nimessä hyväksi ideaksi lähteä mopolla moottoritielle ja pistää tulevan vuoden aikana muuta kuin pieniä summia likoon kyseisiin, itselleni vieraampiin riskituotteisiin.

Tarkennan pörssiromahdussuunnitelmiani

Nyt kun pörssiromahduksen spekulointia on pyöritelty markkinoilla kyllästymiseen asti, alan vihdoin taipua tarkempien pörssiromahdussuunnitelmien tekemiseen. Pörssiromahduksen syövereissä parastahan olisi päästä ostoksille mahdollisimman tuhdin rahanipun kanssa. Hyvää saa halvalla ja tulevien vuosien erittäin todennäköiset mehevät voitot huutelevat niin kovaa, ettei tarvi paljon ponnistella kuvitellakseen kuinka pilkku vaihtaa paikkaa osaketilillä. Tilaisuutta ei kannata missata ainakaan huonon valmistautumisen vuoksi.

En aio kerätä lisäkäteispuskuria nimenomaan pörssiromahdusta ennakoiden, sillä seuraavaan romahdukseen voi mennä vaikka kuinka kauan aikaa. Pörssiromahduksen aikaa ennakoidessa on kuitenkin hyvä miettiä, mistä saa käteistä kokoon h-hetkellä romahdusostoksia varten.

Calendar

Tulevan vuoden sijoitussuunnitelmani tähtäävätkin aiempien valintojen jatkamiseen ja pöyhimiseen sekä yhä paremmaksi sijoittajaksi kehittymiseen. Vuodenvaihteessa tekemäni suunnitelmat tyypillisesti toteutuvat osin, ja osin hion suunnitelmia uuteen uskoon vuoden varrella. Tämän vuoden lupaukset vaikuttavat hyvin toteutuskelpoisilta. Nähtäväksi jää, millä mallilla sijoituslupaukset ovat vuoden kuluttua!

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s