Sijoitusvuoden 2018 tilinpäätös

Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta

Sijoitusvuosi 2018 on ollut vaihderikas. Vuosi lähti käyntiin nousutunnelmissa, vuoden 2017 noususta vielä nauttien. Kuitenkin vuosi kääntyi nopeasti hyvin toisenlaiseksi kuin edeltäjänsä. Pohjavire on ollut karhumarkkinoita odottava, ja pienimpiinkin negatiivisiin uutisiin on reagoitu vahvasti. Kauppasota on myllertänyt markkinoita pitkin vuotta, öljyn hinta on vaihdellut, Fedin ohjauskorko on ollut puheenaiheena ja Washington D.C.:n poliittiset käänteet ovat pitäneet finanssimarkkinoita varpaillaan.

Lunta tupaan

Kaiken säpinän lopputulemana on, että S&P 500 -indeksin tulos tänä vuonna osingot uudelleensijoittaen on – 4.38 % ja osingot ulos maksettuna – 6.24 %.

Miltä salkkuni tuotto näyttää? Parhaimmillaan suorien osakkeideni salkun tuotto on kuluvana vuonna ollut komeasti kaksinumeroisilla tuottoluvuilla. Nyt vuodenvaihteessa lukemana on – 10.50 %. Auts. Vuoden tuotto ei mennyt kuin Strömsössä, eikä edes kuin Humppilassa. ETF-salkkuni tuotto on puolestaan hyvin lähellä S&P 500 -indeksin mukaista tuottoa, ollen – 5.12 %.

Syyt osakesalkkuni laskuun on luonnollisesti kaivettava esiin. Salkkuni tämän vuoden laskuun on keskeisimpinä syinä:

  • vahva, laaja teknologiapainotteisuus on tuonut lisävolatiliteettia, kuluneena loppuvuonna monet teknologiaosakkeet ovat laskeneet dramaattisesti
  • poikkeuksellisen suuret ostot ympäri vuoden, dipeistä huolimatta usein kalenterivuoden alun lähtötasoa korkeammalta hinnalta
  • yksittäiset laskeneet osakkeet, jotka ovat merkittävän suurella painoarvolla salkussani
  • myös Aasian teknotiikerit ovat kokonaisuutena rokottaneet salkkuni tuottoa merkittävästi. Salkkuni suurinta euromääräistä tappiota nakuttaa tällä hetkellä JD.com.

Samat syyt ovat olleet aiemmin salkkuni menestyksen keskeisiä tekijöitä (teknologiapainotteisuus, ostot ympäri vuoden, suurella painoarvolla olevat osakkeet, teknotiikerit). En näe, että kuluneen vuoden aikana tapahtunut lasku indikoisi tuulen kääntyneen näitä tekijöitä vastaan.  Salkkuni arvon lasku on mielestäni täysin looginen reaktio kuluneen vuoden tapahtumiin, ja näkisin tilanteen korjaantuvan viimeistään seuraavan nousumarkkinan aikana.

Vaihtelevat vuodet ja salkun kehityksen seuraaminen ovat kuitenkin keskeinen syy, miksi aktiivisen sijoittajan on hyvä ottaa sopiva vertailuindeksi. Jos salkkuni kehitys jäisi toistuvasti vertailuindeksille, miettisin vielä tarkemmin, mistä se johtuu ja mitä muutoksia on tehtävä. Tässä vaiheessa olen kuitenkin täysin rauhallisin mielin salkkuni kanssa, ja tämä poikkeuksellinen vuosi on oletettavasti nimenomaan poikkeuksellinen.

Pingviini

Vuoden 2018…

paras osto: MongoDB. MongoDB on ottanut markkinoiden käänteissä siipeensä muiden mukana, mutta siitä huolimatta vahva nousu on siivittänyt osakkeen tämän vuoden tuoton baggeriksi. Way to go MongoDB!

paras myynti: Geron. Jos spekulaatiomyyntini on joskus onnistunut ajoitukseltaan, niin Geronin myynnin osalta syyskuussa. Geronin osakekurssia pumppasi korkeat odotukset kehitysyhteistyöstä Johnson & Johnsonin kanssa, ja kurssi romahti dramaattisesti yhteistyön päättymisen uutisoinnin jälkeen. Myin paperini ennen tätä uutisointia spekuloidessani uutisten olevan markkinoita tyydyttämättömiä.

sijoitusmoka: Enterprise Product Partners LP. Lp:t eli limited partners -yhtiöt ovat tunnettuja korkeista osingoistaan ja erilaisesta verokohtelustaan. Halusin nähdä, miten lp-yhtiö toimii salkussani. Lopputulemana on, että samoin kuin muutkin yhtiöt, mutta veroa menee kahteen otteeseen. Kun verokarhu nappaa puolet maksettavasta osingosta, niin silloin voi sanoa verotuksen olevan jo kohdillaan. Verotuskuvioihin voisi käsittääkseni hakea huojennusta tai jonkin sortin palautusta, mutta totesin pääseväni helpommalla, kun pysyttelen poissa mpl/lp -muotoisista yhtiöistä.

kannattaa kuunnella kaveria: välityspalkkiot. Olen aiemminkin ollut hyvin kulutietoinen sijoittaja. Samalla näkemykseni on ollut, että salkkuni ylläpidon ja kaupankäynnin ei tarvitse olla palvelu, josta palveluntarjoajalle ei jää juuri mitään käteen. Degiro-vieraskynäjutun myötä olen kuitenkin alkanut pohtia uudelleen, mikä on mielestäni sopiva summa maksettavaksi salkkuni kuluista. Tämä pohdinta jatkuu eri kanteilta alkuvuonna.

uudet tuulet: Salkussani on uusia osinkopapereita ja REIT-yhtiöitä. Olen kuluvana vuonna löytänyt osinkoa maksavien osakkeiden hienouden ainaisia kasvuosakkeitani täydentämään. Tilille tipahtava osinko ei ole se verotehokkain ratkaisu, mutta tähänkin tulee toivottavasti myöhemmin muutos osakesäästötiliä koskevan lakimuutoksen myötä.

mielenkiintoisin seurattava: kannabisosakkeet. Kannabiksen ympärillä on kuhinaa joka lähtöön. Palataan kannabiksiin alkuvuodesta tarkemmin!

eniten harmittaa: Ostot ja myynnit, jotka vakaasti aioin tehdä, mutten tehnyt. Tästä malliesimerkkinä Twilio, jonka ostamista olen aikonut koko kalenterivuoden ja päätynyt sen sijaan seuraamaan kurssinousua sivusta. Ei näin. 

3 sijoitussyntiä: ahneus, hätiköinti, laiskuus. Edellisessä kohdassa mainittua toimimattomuutta suurempi syntikokoelma on toimiminen huonoksi todettujen motivaattoreiden voimalla. Ahneus on ennen kaikkea liiallista painotusta yksittäisiin osakkeisiin, hätiköinti liittyy liian nopeisiin peliliikkeisiin ja laiskuutta on ollut ilmassa uusien toimialojen kattavan, syvällisen tutkimisen osalta. Hyviä petrauskohteita tulevalle vuodelle!

3 sijoitusoppia: Ole huolellinen. Toimi sijoituspäätöstesi mukaisesti. Älä hätäile.

Lake

Sijoitusvuosi oli kokonaisuudessaan vauhdikas, täynnä erilaisia käänteitä ja odotuksia tulevasta. Salkkuni täyttyi uusilla herkuilla ja tänä vuonna tajuntaani sementoitui tiukasti ajatus siitä, että laskun ja volatiliteetin aika on loistava ajankohta nimenomaan ostaa. Karhu on ystävä.

Suurin ja mieleenpainuvin askel sijoitusvuodessani oli kuitenkin Penny & Dime -blogin perustaminen. Suuri kiitos kaikille lukijoille, jotka olette löytäneet blogini jo tässä alkuvaiheessa. Blogini saanut paljon enemmän lukijoita, kuin uskalsin tällä vuodelle ikinä toivoakaan. Toivottavasti olette pitäneet sisällöstä ja löytäneet omaan sijoittamiseenne hyödyllisiä ajatuksia ja näkökulmia.

Ei muuta kuin kohti uutta vuotta ja uusia seikkailuja. Allons-y!

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s