Sijoittamisen ABC

2. Tee päätös

Ensimmäisessä Sijoittamisen ABC -osassa pohdittiin, onko sijoittamisessa järkeä ja onko sijoittaminen itselle sopiva tapa investoida varantojaan. Käsillä oleva toinen osa pureutuu yhteen sijoittamisen tärkeimmistä perusasioista, jämäkkään päätöksentekoon.

Kun olet todennut sijoittamisen sinulle sopivaksi puuhaksi, tee itseäsi sitova päätös sijoittamisen aloittamisesta. Päätä samalla, että teet ensimmäisen sijoituksesi viikon sisällä. Päätöksen ei tarvitse olla näyttävä tiedotustilaisuus somessa, mutta asia on syytä varsinaisesti päättää määräajan kanssa. Helposti nimittäin käy niin, että sijoittamisesta ensin kiinnostuu ja perehtyy asiaan päällisin puolin, sen jälkeen tulee tulokseen ettei tiedä mihin olisi paras sijoittaa ja päätyy siirtämään pähkäilyn myöhempään ajankohtaan. Lopulta sijoittamisen aloittaminen tyssää hyvän aikeen tasolle, jonka toteuttaa sitten joskus paremmalla ajalla. Nykyhetki on aina paras hetki aloittaa!

Säästösuunnitelma, suunnitelmallisen sijoittamisen peruspilari

Päätös ja sen tueksi tehdyt suunnitelmat ovat vahva perusta sijoittamisen aloittamiselle. Päätöksestä seuraava askel on säästösuunnitelman tekeminen, suunnitelman mikä sopii tuloihisi ja tapoihisi. Vaikka palkkapäivä olisi jo sinänsä kuukauden yksi parhaimmista päivistä, tuplasti paremman siitä saa maksamalla palkasta ensin itselle.

On olemassa erilaisia peukalosääntöjä, mikä olisi suositeltava summa säästettäväksi. Yleisin ohje taitanee olla noin 3-5 % nettotuloista. Itse siirrän joka palkkapäivänäni 10 % nettotuloista sijoitustililleni, sillä se summa sopii hyvin nykyiseen taloudelliseen kokonaistilanteeseeni. Sopiva summa on toki jokaiselle eri perustein eri suuruinen. Olennaisinta on päättää jokin realistinen määrä ja tarvittaessa hienosäätää säästösuunnitelmaa myöhemmin tilanteiden muuttuessa elämän melskeessä.

Pitkässä juoksussa säästösuunnitelman voi huomata ohjaavan muiden menojen kulurakennetta, eli esimerkiksi kuinka paljon on halukas törsäämään turhuuksiin lomalla tai millaisen menopelin hankkii. Toki näin ei ole pakko olla. Säästöpossuun voi laittaa myös summan, mikä ei ole sen hetkisessä taloudessa tuntuva summa. Säästösumma voi hyvin olla esimerkiksi 15 euroa kuussa, sillä saa jo papereita salkkuunsa. Säästämisessä enemmän ei ole paremmin, vaan olennaista on laittaa säästöön sopiva summa.

Iso talo

Älä myy sijoituksiasi ja perehdy sijoittamiseen

Tee myös päätös, ettet nosta sijoituksiasi ulos ainakaan ensimmäiseen 3 vuoteen, ellei ole aivan vihoviimeinen pakko. Huolimatta siitä, ovatko sijoitukset menestyneet hyvin vai huonosti tai millainen tilanne markkinoilla on. Myöskin musta tuntuu on varallisuuden kasvattamisen näkökannalta yleensä erittäin huono syy myydä omistuksensa, vaikka taustalla olisi kuinka loogiselta kuulostavia järkeilyjä. Anna sijoitustesi olla rauhassa ja katso, mitä aika niille tekee.

Tee lisäksi päätös, että hieman tutustut sijoittamiseen. Kuten jokainen uusi asia, myös sijoittamisen aloittaminen tarvitsee jonkin verran aikaa ja vaivannäköä. Vaikka sijoittaminen ei olisi ykköskiinnostuksesi elämässä, jos yhden viikonlopun perehdyt asiaan, otat parhaat vinkit käyttöön ja sen jälkeen seuraat vaikkapa kerran – pari vuodessa sijoitustesi tilaa, sijoituksillasi on täydet mahdollisuudet menestyä erinomaisesti. Sijoittamisessa onnistuminen ei vaadi jatkuvaa osakekurssien ja osavuosikatsausten kyttäämistä, se voi jopa kääntyä itseään vastaan ja johtaa alituottoon.

Sijoittamisen aloittaminen ei tarvitse tarkoittaa, että olet tästä eteenpäin tunnuslukuaakkosia aamumuroinaan syövä sijoittajahai, ellet itse niin tahdo. Sijoittamisesta voi muodostua merkittävä osa arkea tai vain yksi pieni tapa elämän satojen muiden toimintojen keskelle. Tapa, jolla voi olla pitkässä juoksussa merkittävä vaikutus talouteesi.

Seuraavassa Sijoittamisen ABC -osassa käydään läpi arvo-osuustilin avaamista ja välittäjävalintaa.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s