Ajoittaminen ei kannata. Vai kannattaako?

Ajoittaa vai eikö ajoittaa, siinä vasta pulma

Ajoittaminen. Jokainen vähänkään sijoittamiseen perehtynyt tietää, että ajoittaminen ei kannata. Kyseisen totuuden tietävät alan tutkijat, sijoitusneuvojat, sijoittajat ja kaikki muut, jotka osaavat yhdistää Warren Buffettin nimen ja kasvot toisiinsa. Nyt kun tämä jämäkkä fakta on todettu, siirrytään itse aiheeseen eli ajoituksen kannattavuuteen pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta.

Kello

Ajoittaminen on pyrkimys ajoittaa markkinoita, tehdä ostot ja myynnit juuri oikeaan aikaan saavuttaakseen maksimaalisen tuoton. Uskallan väittää, että lähes jokainen aktiivinen piensijoittaja on kokeillut ajoittamista jossain vaiheessa. Onhan siinä oma tunnelmansa, kun kokee tekevänsä oman sohvan uumenista parempia sijoituspäätöksiä, kuin mitä muu maailma sillä hetkellä tekee. Itse ainakin nautin hetkistä kun totean, että nyt on oikea hetki ostaa seuraamaani osaketta.

Tilastojen valossa ajoittamisen kannattavuudelle kuitenkin näytetään punaista valoa. Varsinkin jos ajoittamiseen liittyy tiheää kaupankäyntiä, ostamista ja myymistä, todennäköisyys hävitä markkinatuotolle kasvaa. Myös pitkän tähtäimen ajoittaminen ja karhumarkkinan odottelu käteiskassan päällä istuen voi koitua hyvin kalliiksi.

Jokainen ajoittamista kokeillut ja salkkuaan analyyttisesti seurannut tietää, että täydellinen ajoittaminen kerta toisensa perään ei yksinkertaisesti onnistu. Kuten sijoittamisessa ylipäänsä, kyse ei olekaan siitä, että pitäisi onnistua täydellisesti ja vieläpä joka kerta. Tästä johtuen, jos ajoittaminen tuo edes pientä lisäarvoa salkkuun verrattuna tilanteeseen, jossa ajoittamista ei olisi tehnyt, voi ajoittamista pitää mielestäni onnistuneena.

Ostojen ajoittaminen volatiileillä markkinoilla

Jos ajoittamista haluaa tehdä, mielestäni volatiili markkina on paras hetki kokeilla ostamisen ajoittamista. Kun markkina sahaa ylös ja alas, ei putoa kovin korkealta odotellessa muutamien kuukausien palkkasäästöjen kanssa markkinoiden seuraavaa mahdollista dippiä. Ajoittaminen toimiikin mielestäni nimenomaan ostojen kohdalla, myyntejä en lähtisi oman kokemukseni perusteella ajoittamaan volatiliteetin perusteella.

Myyntejä on mielestäni joissain määrin järkevää pyrkiä ajoittamaan, jos suunnitelmana on jonkin tietyn paperin kanssa vain lyhyen aikavälin sijoitus. Olen ajoittanut myyntejä ennen kaikkea spekuloidessani osavuosikatsauksen tai muun tulevan uutisen vaikutusta. Välillä spekulointi on onnistunut ja välillä ei. Olenkin todennut, että myyntien ajoittaminen on ainakin minulle huomattavasti vaikeampaa kuin ostojen. Olen jättänyt myynnit koskemaan tilanteita, joissa osake ei enää yksinkertaisesti täytä odotuksiani tai haluan pienentää yksittäisen osakkeen painoarvoa salkussani myymällä osan pois.

Kaiken kaikkiaan en pitäisi ajoittamista niin suurena syntinä, kuin millainen leima sille on lyöty. Jos pidät ajoittamisesta ja jos salkkusi tuotto ei sen vuoksi häviä valitsemallesi vertailuindeksille, niin anna mennä ja ajoita.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s