DEGIRO – kokemuksia välittäjästä

Vieraskynäkirjoitus online-välittäjä Degirosta

Penny & Dime -blogin tämänkertainen vieraskynäkirjoittaja kertoo kokemuksistaan hollantilaisesta, vuonna 2008 perustetusta pörssivälittäjästä. Kirjoittaja on aktiivinen amatöörisijoittaja ja verkkokaupan ammattilainen.

Miksi juuri Degiro? Onko se edes hyvä? Ulkomaalainen se nimestään päätellen ainakin on!

Rehellisyyden nimissä valitsin Degiron välittäjäkseni ennen kaikkea sen kustannustehokkuuden vuoksi. Vanhassa salkussani kaupankäyntikulut näyttelivät varsinkin pienissä tankkaushankinnoissa aivan liian järkälemäistä osaa ja laskimen käyttö aiheutti jopa pahoinvointia menetettyjä tuottoja selvitellessä. Online-vertailua tehdessäni Lynx ja Degiro nousivat selvästi kotimaisten vaihtoehtojen edelle, ja Degiron edukkaampi jenkkiosakkeiden kulurakenne tempaisi minut mukaansa.

Degiro
Lähde: https://www.degiro.fi/

Degiron kautta sijoittaja saa käyttöönsä hyvinkin laajan, globaalin pörssivalikoiman. Koska Degiro tarjoaa monipuolisen määrän pörssejä, se mahdollistaa myös vaikeammin tai suomalaisittain osin vain erikseen välittäjän kautta hankittavan osakkeiden ja talletustodistuksien (ADR/GDR) ostomahdollisuuden.

Mielenkiintoni osakkeissa kohdistuu varsinkin jenkkiläisiin suoriin osakkeisiin, joihin Degiro tarjoaa uskomattoman edulliset kaupankäyntikulut, 0.5 € + 0.004 $ per osake.  Esim. jos ostan jenkkipörssistä 100 osaketta, kaupankäyntikulu jää alle 0.90 euroon!

Myös mm. Suomen ja Kanadan pörssien edulliset kulut ovat sopivalla tasolla kulutarkalle sijoittajalle. Lisäksi ETF:ien osalta on tarjolla kaupankäyntikuluttomia rahastoja ja loputkin kustantavat vain 2 € + 0.038 %.

Säilytyskuluja ei ole. Degiro veloittaa kuitenkin ns. connectivity feen. Kyseessä on vuosittainen kulu perustuen siihen, kuinka monessa eri pörssissä on käynyt kauppaa vuoden aikana. Kulu on korkeintaan 2.50 euroa per pörssi, Helsingin pörssin kaupankäynnistä ei veloiteta em. kulua.

Degiron sivuilta löytyy hyvin kattava pdf-muotoinen hinnasto, johon jokaisen sijoittajan kannattaa mielestäni tutustua välittäjävalintaa tehdessään.

Pienet kulut mahdollistavat monipuolisten pienerien oston esim. dippipäivinä. Tätä kautta pystyn helposti alentamaan osakkeista maksamaani keskihintaa ilman, että joka kerta pitäisi sitoa nelinumeroinen määrä rahaa ostokseen saavuttaakseni järkevän kaupankäyntikulun per hankittu osake.

Tilinavaus, rahansiirto ja asiakaspalvelu

Tilin avaaminen oli kaiken kaikkiaan varsin vaivaton prosessi. Degiro tarvitsi tosin henkilötietojen varmistamiseksi skannatun kopion passista, jonka lähetin heille sähköisesti. Kokonaisuudessaan rekisteröityminen ja tilinavaus kesti n. 15-20 minuuttia.

Rekisteröitymisen yhteydessä on talletettava vähintään 0.01 euroa. Tätä talletusprosessia käytetään annettujen henkilötietojen tarkistamiseen. Asiakkaaksi liittymiseen ei liity siis varsinaisia kustannuksia, ja 0.01 euroa siirtyy talletuksena tilille.

Rahojen talletus Degiron sijoitussalkkuun tapahtuu joko normaalilla tilisiirrolla tai Trustlyn kautta tapahtuvalla pikasiirrolla. Tavallinen tilisiirto on kuluiltaan ilmainen ja siihen liittyy normaali pankkienvälinen rahansiirtoviive. Trustly siirtää rahat viiveettä sijoitustilille, mutta siirtoon sisältyy kiinteä yhden euron kulu. Rahansiirrot täytyy molemmilla tavoin tehdä aina Degiroon rekisteröidyiltä, tietyiltä pankkitileiltä.

Degiro2.png
Lähde: https://www.degiro.fi/miksi-degiro.html

Degiron asiakaspalvelun laatu ja nopeus on ollut moitteetonta. On tosin huomionarvoista, että Degiron asiakaspalvelu ei oman kokemukseni perusteella palvele suoraan suomeksi, vaan kommunikointiin kannattaa käyttää selvyyden vuoksi englantia.

Degiron kotisivu ja sijoitusappi ovat sen sijaan tarjolla suomenkielisenä. Sijoitusmaailman perustermit kannattaa tosin käydä läpi jo valmiiksi, sillä Degiron ohjeistus ei avaa ihan kaikkia perusvinkeitä ruohonjuuritasolle asti.

Monipuolista kaupankäyntiä webtrader-sovelluksen avulla

Tähänastinen käyttäjäkokemukseni Degirossa on ollut ongelmatonta ja selkeää. Degiro sopii mielestäni hyvin erilaisille sijoittajille aivan aloittelijoista alkaen, sillä kaupankäyntialusta on suoraviivainen ja helppokäyttöinen. Käytän sijoitusten tekemiseen Degiron omaa appia, sillä se tarjoaa mielestäni käyttäjäystävällisimmän kokemuksen varsinkin tablettilaitteilla.

Appi toimii moitteetta ja on visuaaliselta ilmeeltään selkeän pelkistetty. Ainoa itseäni hieman häiritsevä ominaisuus kaupankäyntialustassa on se, että hankintaeräkohtaiset tiedot sulautuvat osakepotin kokonaishankintahintaan. Eräkohtaiset tiedot pitää itse erikseen hakea transaktiotiedoista. Alusta ei ole myöskään juuri modattavissa, eli valmiiksi annettujen ominaisuuksien tulee hyvin pitkälle riittää.

Kaupankäynnissä on käytössä Limiitti Toimeksianto, Markkinatoimeksianto, Stop Loss ja Stop Limiitti. Toimeksiannon kestoksi voi valita joko tavan päivätoimeksiannon tai GTC-toimeksiannon, joka pysyy voimassa, kunnes se käyttäjän toimesta erikseen perutaan. Suorien osakkeiden peruskauppaan em. ominaisuudet riittävät mielestäni hyvin.

Käytän Degiron tiliä pääasiassa vain suorien osakkeiden hankintaan ja myymiseen, joten olen avannut vain peruskaupankäyntiin tarkoitetun Basic-tilin. Tämän vuoksi minulla ei ole mahdollisuutta kommentoida esim. optio- ja futuurikaupan tai lyhyeksi myynnin käytäntöjä Degiron osalta. Degiron laajemmissa Active- ja Trader-tileissä on myös mahdollista käydä kauppaa käyttämällä salkun arvoa vakuutena. Trader-tili mahdollistaa mm. salkun 100 % arvon käyttämisen vakuutena, joka esim. pörssiromahdusta ja sen aikaista tarjoushinnoiteltua ostokauppaa ajatellen kuulostaa kieltämättä kohtuu herkulliselta vaihtoehdolta. Jos nämä mahdollisuudet kiinnostavat, Degiron sivuihin kannattaakin tutustua tältäkin osin tarkemmin.

Degiro3
Lähde: https://www.degiro.fi/webtrader/

Koska tuntuva osa Degiron kautta tekemistäni kaupoista kohdistuu yhdysvaltalaisiin, korkeaa osinkoa maksaviin suoriin osakkeisiin, täytin Degiron kautta Yhdysvaltain veroviranomaisille tarkoitetun W-8BEN-lomakkeen. Lomakkeen täyttö varmistaa sen, että saamistani osingoista tehdään ennakonpidätystä Yhdysvaltoihin korkeintaan 30 % (koskee esim. korkeamman ennakkopidätyksen alaisia MLP-osinkoja) ja normaali osingoissa ennakkopidätys jää 15%:iin. Degiro ei tee tähän lisäpidätyksiä. W-8BEN lomakkeen täyttötarpeesta on montaa tulkintaa (jopa välittäjien kesken!), mutta itse käytän sitä juuri tuon selkeästi ennakoitavan ennakkopidätysprosentin takia. Tähän mennessä yhdestäkään osingosta ei ole 30 % enempää lohkaistu IRS:n pohjattomaan kirstuun.

Vaikka olenkin Degiron palveluihin ja varsinkin kulurakenteeseen hyvin tyytyväinen, on minulla kaiken varalta myös toinen, enimmäkseen holdaukseen tarkoitettu sijoitussalkku Nordnetissä. Mielestäni osakesalkun sisällön hajauttamisen lisäksi myös sijoitusvarat on hyvä pitää hajautettuna vähintään kahden eri toimijan salkussa. Tällöin kaupankäyntialustalle sattuneen jumin tai herra paratkoon, ”pahimman sattuessa”, on toinen salkku aina valmiina kaupantekoon ja en menetä hyvää kaupankäyntipäivää, eikä koko ”munavarasto” ole yhdessä paikassa.

Degiron johtajan Gis Nagelin haastattelussa sanoma lausahdus kelpaisi mielestäni hyvin Degiron sloganiksi: ”Emme me ole halpoja, muut ovat vain aivan liian kalliita”.

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

** Postauksen teksti on vieraskynäkirjoittajan oma näkemys ja sitä ei tule tulkita sijoituskäskyksi tai muuksi sijoitusmaailman-ääri-fakta-gospeliksi. Vieraskin kynä voi olla väärässä ja jos tunnet että vain kotimaisen pankin kautta hankittu osake on poikaa, niin kulje rohkeasti omaa polkuasi.

2 vastausta artikkeliin “DEGIRO – kokemuksia välittäjästä

  1. Mitenkäs yhteensopiva Degiro on kotimaisen verottajan kanssa? Saako verottaja tiedot suoraan tai onko saatavilla joku hyvä raportti, josta voi tiedot ilmoittaa?

    Tykkää

  2. Vieraskynäkirjoittajan vastaus:

    Kiitos kommentistasi! Tällä hetkellä Degiro ei ilmoita verottajalle kaupankäynnistä suoraan, eli veroilmoituksen joutuu täyttämään itse. Degiron Webtraderista saa vuodenvaihteen jälkeen ladattua raportin vuoden kaupankäynneistä, raportti on Degiron sanojen mukaan räätälöity suomalaisille asiakkaille nimenomaan Suomen verottajaa ajatellen.

    Aloitin Degiron käytön tänä vuonna hieman vuodenvaihteen jälkeen, joten en ole em. raporttia itse vielä käyttänyt veroilmoitukseen. Pureudun Degiron veroasioihin tarkemmin keväämmällä, kun asiasta on enemmän kokemusta!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s