3 megatrendiyhtiötä: tekoäly

NVIDIA, Alphabet ja Amazon kehityksen aallonharjalla

Tekoäly, digitalisaatio, automaatio, robotiikka, esineiden internet, fintech… Termit olivat ensin scifiä, sitten teknologia-alan hämyistä jargonia ja nykyään osana jokapäiväisiä Hesarin uutisia ja kahvipöytäkeskusteluja. Tekoälyä siivittää varsinkin prosessoreiden tehokkuus ja aiempaa edullisemmin toteutettava valtavan datamassan käyttö, jotka yhdessä mahdollistavat tekoälyn kehittymisen syväoppimisen kautta. Tekoälyn povataankin muovaavan yhteiskuntaa eteenpäin yhtä merkittävästi kuin teollisten vallankumousten aikakausi muovasi aikoinaan modernia maailmaa uuteen uskoon.

Tekoäly ja muu teknologia ovat salkkuni peruspilareita, yrityksiä, joiden uskon tuovan salkkuuni jatkossakin korkeaa tuottoa. Tekoälypöhinän ympärille on kehittynyt kaikenkarvaisia yrityksiä mikroyrityksistä alkaen ja pörssissäkin on riittämiin valinnanvaraa. Haluan kuitenkin salkkuuni päätyvällä tekoäly-yrityksellä olevan monta tukijalkaa, jotta kehitystyö ole koko ajan vaakalaudalla tulospaineiden alla ja yrityksen rahoitus mahdollistaa monipuoliset kokeilut. Tämän tyyppisten tekoälyfirmojen ostoa suunnitellessa onkin mielestäni hyvä suunnata katse isoihin pelureihin, joilla tekoäly on vain yksi osa liiketoimintaa. Tämä myös pienentää riskiä ja samalla voi hyötyä tekoälyn lisäksi laajemmin teknologia-alan kehittymisestä.

NVIDIA

NVIDIA (NVDA) on yksi keskeisistä tekoälyfirmoista, jota voinee suositella jokapojan salkun täytteeksi. NVIDIA on grafiikkateknologian parissa toimiva valmistaja, jonka pääsegmentteihin kuuluvat näytönohjainten grafiikkaprosessorit. Grafiikkaprosessorit mahdollistavat valtavan datamassan käsittelyn, joka puolestaan mahdollistaa tehokkaan syväoppimisen ja tekoälyn kehityksen. Yrityksen kehitystyö grafiikkaprosessoreiden ja muiden edistyneiden laskentapiirien parissa onkin aivan keskeistä työskentelyä tekoälyn ”aivokapasiteetin” parissa, jota esimerkiksi tietokoneet, tietokonepelit, robotit ja itseohjautuvat autot hyödyntävät tulevaisuudessa yhä vahvemmin ja taitavammin.

NVIDIAn äskettäinen kurssinotkahdus tekee osakkeesta kenties tämän joulun kiinnostavimman tekoälyosakkeen. Vaikkakin teknologiaosakkeet laskivat syksyllä laajana rintamana, NVIDIAn notkahdus johtui pääosin kryptovaluuttabuumin lässähtämisestä. Kryptobuumi nosti grafiikkaprosessoreiden kysynnän pilviin ja huuman laskettua NVIDIA ei reagoinut muutokseen riittävän nopeasti. Tämä johti varastojen liialliseen kasvuun ja myynti jäi tavoitteesta kolmannen kvartaalin osalta. Lisäksi yrityksen johto joutui laskemaan neljännen kvartaalin ohjausta. Notkahdus on kuitenkin oletettavasti vain tilapäistä kohinaa, ja tämän hetken kurssi näyttäytyykin todella houkuttelevana ostopaikkana.

  • Nykyhinta 147.61 $
  • P/E 19.74
  • Osinko 0.60 $ / 0.41 %
NVIDIA
Lähde: https://www.nvidia.com/en-us/deep-learning-ai/

Alphabet

Konserniyritys Alphabet (GOOG, GOOGL), jonka tunnetuin omistus on Google, on syvällä tekoälyn maailmassa. Google tunnetaan ennen kaikkea hakukonepalvelustaan ja sen ympärillä toimivasta kohdennetusta mainonnasta. Google on kasvanut jättiläiseksi ja parhaat kasvun päivät alkuperäisen liiketoiminnan ympärillä ovatkin mahdollisesti jo takanapäin. Alphabet on kuitenkin kääntänyt katseensa vahvasti myös tekoälyn suuntaan, jossa se on ehdottomasti yksi tämän hetken johtavia yrityksiä.

Google hyödyntää tekoälyä lähes jokaisessa palvelussaan. Keskeinen tekijä on virtuaalinen avustaja, Google Assistant. Avustajan toiminta keskittyy pitkälti internetin hyödyntämiseen. Se löytyy muun muassa Android-laitteista ja Googlen kodin puheohjauksella toimivista laitteista. Mitä enemmän Google Assistantia käytetään, sitä enemmän se kerää dataa ja kehittyy. Tämä mahdollistaa yritykselle myös nykyistä kohdennetumpien mainospaikkojen myynnin ja tulovirran.

Alphabetilla on myös erilaisia itsenäisiä ja yhteistyössä toteutettavia hankkeita, kuten bioteknologiaan panostava Calico ja Waymo-autoprojekti. Waymoa pidetäänkin erityisen lupaavana hankkeena itseohjautuvien autojen saralla.

Alphabetin hinta on pudonnut merkittävästi syksyn teknologiaosakkeiden yleisen laskun mukana.

  • Nykyhinta (A-sarja) 1046.58 $
  • P/E 39.27
  • Osinko ei jaa
Calico
Lähde: https://www.calicolabs.com/

Amazon

Amazon (AMZN) koetaan suurena ja pelottavana jättiläisenä, joka rohmuaa uusia toimialoja liiketoimintaansa toinen toisensa perään ja sysää vanhat toimijat ahdinkoon. Amazon onkin kulkenut pitkän tien alkuperäisestä kirjabisneksestä kohti loputonta voittokulkua käyvää monialayritystä, jonka pääsegmenttejä ovat verkkokaupankäynti ja pilvipalvelut. Amazonin menestyksen selittäjäksi kulminoituu pitkälti visionääriksi tituleerattu toimitusjohtaja Jeff Bezos.

Amazon on luontaisesti myös tekoälybisneksessä mukana, ja yrityksen povataankin olevan yksi tekoälyn aikakauden suurista voittajista. Amazonin tekoälykehitys koskee varsinkin varastoinnin ja logistiikan kehittämistä sekä lisäksi tekoälyn parissa tehtävää perustyötä, datan muokkaamista tekoälylle soveltuvaan muotoon. Amazon on tunnettu myös virtuaaliavustaja Alexastaan.

Vaikka Amazonin osakkeen kappalehinta onkin varsin tukeva, on osakkeen hinta kuitenkin pudonnut noin 400 dollarin edestä muutamassa kuukaudessa. Jos salkussa on käyttövaraa, tämä osake on hyvä laittaa harkintaan.

  • Nykyhinta 1629.13 $
  • P/E 91.22
  • Osinko ei jaa
Amazon
Lähde: https://blog.aboutamazon.com/amazon-ai/how-alexa-learned-french

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus. Blogin kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä NVIDIAa, Alphabetia ja Amazonia

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s