Suora osake vai ETF

Kumpi on parempi sijoitus?

Sijoituspäätöksiä tehdessä on hetkiä, jolloin pohdin, ostaako eeteeäffää vai suoraan tiettyjen yritysten osakkeita. Kustannustehokkuus ja hajautus sekä toisaalta kohteen tarkkarajaisuus ja yrityskohtainen painotus ovatkin usein aktiivisijoittajan pohdinnan keskiössä sijoituspäätöstä tehdessä. ETF-sijoituksissa ja suorissa osakkeissa on omat, erilaiset vahvuutensa.

ETF, Exchange Traded Fund eli pörssinoteerattu rahasto on helppo ja kustannustehokas tapa saada varat hajautettua yhdellä hankinnalla moneen eri kohteeseen. Yksittäisen ETF:n sijoitukset ovat sidottuina johonkin tiettyyn indeksiin, ja ETF sisältää rahaston säännöissä sovitulla tavalla kyseisen indeksin osakkeita tai johdannaissopimuksilla luodun replikaation. ETF-sijoituksella saa lähtökohtaisesti kyseisen indeksin markkinatuoton, keskimääräisen tuoton. ETF:t ovat todella suosittuja ja niihin virtaa sijoittajien rahoja siinä määrin, että yrityksen kuuluminen suosittuun indeksiin tai siitä putoaminen voi näkyä merkittävästi yrityksen pörssikurssissa.

Suora osakesijoitus puolestaan houkuttelee nimenomaisesta, tietystä yrityksestä kiinnostunutta sijoittajaa. Suoralla osakesijoituksella pääsee nauttimaan yrityksen toiminnan hedelmistä, jolloin tuotto voi parhaimmillaan ylittää monin verroin markkinoiden tuoton. Toisaalta osakekurssi voi vajota kohti nollaa, vaikka muu markkina nousee. Osakesijoitusten osalta suositellaankin hajauttamaan salkkua riittävästi, jotta yrityskohtainen riski pienenee. Tämä kuitenkin osaltaan syö mahdollisen ylituoton hyötyä.

Hajauttamistaktiikkaa ja painotuksia onkin hyvä pohtia tuoton ja riskin suhteen näkökulmasta. Oma tyylini on lisätä euroja myös salkkuni voittajiin niin sanotun salkun tasapainottamisen sijaan, jolloin salkkuni tuotto-riskisuhde onkin kasvanut markkinariskiä suuremmaksi.

Kohdennettua hajauttamista

Vaikka hajautettu suorien osakkeiden salkku tuo usein lähellä keskimääräistä markkinatuottoa olevan tuoton, salkun tuotto voi myös erota markkinatuotosta. Markkinatuotto tarkoittaa käytännössä sitä, että joukossa on erinomaisen hyvin ja erinomaisen huonosti menestyneitä yrityksiä sekä kaikkea siltä väliltä. Tulevaisuuden ennustamisen mahdottomuuden vuoksi, voittajia on vaikea poimia ja lopulta keskimääräinen tuotto on todennäköisin toteuma myös osakepoimijalle.

Yrityksillä on kuitenkin selvästi toisistaan poikkeavia todennäköisyyksiä menestyä kulloinkin olemassa olevien tietojen valossa, ja näiden todennäköisyyksien systemaattinen hyödyntäminen tekee ylituoton mahdolliseksi pitkässä juoksussakin. Löytämällä jo yhden tai muutaman huippuosakkeen, salkun tuotto voi muodostua markkinatuottoa suuremmaksi. Jos aktiivisen sijoittamisen päämääränä on saavuttaa indeksituottoa parempi tuotto, tavoitteen voi täysin realistisesti saavuttaa osakepoiminnalla, ilman vivutusta ja himmeleitä.

Hevoset2

Kaupankäyntiä maa- ja yrityskohtaisten sääntöjen puitteissa

Molempia sijoituskohteita on vaivatonta ostaa ja myydä pörssissä. ETF:t ovat yleensä maltillisia hallinnointikuluiltaan ja osingot voi saada verotehokkaasti karttumaan ETF:n sisällä. Valikoima on kuitenkin suurehko ja vaatii perehtymistä ostopäätöstä tehdessä. Hyvin valittu ETF on helppohoitoinen sijoitus pitkässä juoksussa, ja omat ETF:ni ovatkin ”ikuisuusholdissa”.

Suora osake on pääsääntöisesti hallinnointikuluton sijoitus, osingoista sen sijaan joutuu maksamaan osinkoveron. Lisäksi lähdevero, valuutanvaihto ja leimavero voivat tuoda tietyissä kohteissa lisäkuluja.

Kaikkia ulkomaisia osakkeita ei voi kuitenkaan ostaa suoraan lainsäädännön rajoitusten vuoksi, jolloin esimerkiksi kiinalaista Tencentia ostaessaan ostaakin todellisuudessa holding-yhtiön talletustodistuksia. Talletustodistuksista peritään hallinnointipalkkio, joka on kuitenkin hyvin marginaalinen kulu. Talletustodistuksilla voi käydä kauppaa kuten osakkeilla ja ne näyttävät salkussa ns. tavanomaiselta osakesijoitukselta, nimen yhteydessä on merkintä ADR tai GDR.

Oman huomionsa ansaitsee yhtiömuoto limited partnership / master limited partnership. Varsinkin jenkkiyrityksissä on todella houkuttelevan korkeaa osinkoa maksavia lp/mlp -yhtiöitä, mutta niiden ostoa kannattaa harkita kahteen kertaan. Erilaisen verokohtelun vuoksi, osinkojen veroprosentti nousee nimittäin lähtökohtaisesti huikean korkeaksi. Ulkomaisten eri yhtiömuotojen verotuskiemurat eivät ole selkeimpiä asioita sijoittamisessa, jolloin kaiken huomioon ottavat verovinkit halutessaan onkin paras kilauttaa verottajan kuumalle linjalle.

Erilaiset ulkomaisiin osakkeisiin liittyvät seikat voivat tuntua äkkiseltään vaikeaselkoisilta. Moni asia kuitenkin selkenee jo välittäjän sivuilta ja pienehköissä sijoituksissa ei korkealta putoa, jos huomaa jälkikäteen ostaneensa jollain tapaa epämieluisaa kohdetta. Mikään ei estä rohkeaa sijoittajaa kokeilemasta erityyppisiä kohteita!

Brighton pier horse

Suora osake, ETF vai molempia?

Mielestäni suora osakesijoitus on monin verroin mielenkiintoisempi sijoitus kuin ETF. Yksittäisen yrityksen käänteitä tulee seurattua aktiivisemmin kuin suuren massarahaston, ja yksittäiset tapahtumat näkyvät yrityksen kurssissa selkeästi. Onnistunut osakesijoitus nousee markkinaa jyrkemmin, mutta samalla dipit ja korjausliikkeet voivat tehdä tuhojaan tuntuvammin. Suorat sijoitukset ovat mielestäni myös alttiimpia sijoittajan omalle hätiköinnille, sijoituksen kohdistuessa tiettyyn nimenomaiseen yhtiöön.

Kumpi sitten on parempi sijoitus, suora osake vai ETF? Riippuu siitä, mitä tavoittelet ja millainen sijoittaja olet. Itselläni on molempia sijoituksia. Miellän ETF-kohteissa olevat varat helposti sijoitetuksi varoiksi, joita ei tarvitse juurikaan seurata ja saan markkinatuoton käytännössä lepäämällä laakereillani. Samalla kyseiset varat ovat suojassa omilta, potentiaalisesti huonoilta sijoituspäätöksiltäni. Suorat osakesijoitukset sen sijaan ovat sijoittamiseni suola ja pippuri, joilla pyrin saavuttamaan salkkuuni tuottoa kuin Peter Lynch konsanaan.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s