Osto: Ford

Have You Driven a Ford Lately?

Henry Fordin perustama Ford Motor Company (F) syntyi Detroitissa vuonna 1903. Yhtiön liiketoiminta käynnistyi Model A:ksi nimetyllä automallilla, kunnes vuonna 1908 lanseerattu, huippusuosioon noussut Model T teki Fordista Fordin.

Yhtiö oli pitkään vain Henry Fordin ja pienen omistajapiirin hallussa. Lopulta vuonna 1956 Fordin osakkeita siirtyi julkisen kaupankäynnin kohteeksi New Yorkin pörssiin, korkeaan 64.50 dollarin kappalehintaan. Vuosien varrella Fordin osake on splitattu 8 kertaa, ja alkuperäinen 1 osake vastaakin nykyään noin 30 osaketta.

Muutosten tuulet puhaltavat

Vuosikymmenten varrella Ford on uudistanut toimintaansa kerta toisensa jälkeen, eikä nykyaika ole poikkeus. Ford on ilmoittanut aikeistaan tehdä merkittäviä muutoksia toimintaansa: Vuonna 2020 noin 90 % yhtiön Pohjois-Amerikan tuotannosta tulee olemaan muuta kuin perinteisiä henkilöautoja. Lisäksi yhtiö aikoo julkaista 50 uutta mallia Kiinan markkinoille vuoteen 2025 mennessä, sisältäen nimenomaan Kiinan markkinoille suunniteltuja kulkupelejä. Osaltaan tavoitteiden saavuttamista edesauttaa yhteistyöprojekti kiinalaisen Baidun kanssa.

Tulevaisuus tuo tullessaan myös laajentumista kohti keveämpää liikennöintiä. Tästä hyvänä esimerkkinä Fordin tuore hankinta, sanfranciscolainen Spin-yhtiö, jonka toimialaa on sähköisten skoottereiden ja pyörien vuokraus. Laajennus kohti keveämpiä kulkuneuvoja on oletettavasti hyvä peliliike ajatellen myös Fordille todella tärkeää, haasteellista Aasian markkinaa, jossa ketterä katumallisto voi nousta arvoon arvaamattomaan.

Uudet tuulet ovat varmasti monelle perinteiselle Ford-fiilille ainakin jonkinasteinen kauhistus. Ford tulee kuitenkin näillä näkymin pitämään muun muassa ikonisen F150-lava-autosarjansa vielä pitkään listoillaan, joten täydellistä pyhäinhäväistystä Ford ei ole tekemässä. Vanhoille yrityksille muutokset ovat joka tapauksessa väistämättömiä, jotta uudet yritykset tuoreine ideoineen ja toimintatapoineen eivät jyrää alleen. Uudistuminen on vahva signaali siitä, että Ford ei ole ajastaan jäänyt mammutti, vaan muutoskykyinen moderni yritys.

Ford

Kaiken kaikkiaan Ford on poikkeuksellinen osto salkkuuni, sillä ostan harvoin syklisiä, potentiaalisia turnaround-yrityksiä. Fordin kurssi on ollut jo noin 5 vuoden ajan laskusuhdanteinen, ja käsillä olevat suuret muutokset epävarmuuksineen yhdistettynä osin heikkoihin liiketoiminnan tuloksiin ja syklin vaiheeseen ovat saaneet yhä useamman omistajan painamaan myyntinappia. Kurssi onkin hiljalleen lasketellut alle 10 dollariin. Uskon kuitenkin Fordin onnistuvan muutoksessaan ja kurssin kääntyvän nousuun ennemmin tai myöhemmin.

Kurssinousua odotellessa salkkuani kasvattaa Fordin maksama merkittävä osinko, 6.4 %. Jää nähtäväksi, pystyykö Ford pitämään kiinni osinkojen tasosta ja samalla rahoittamaan vaaditut muutokset tulevien vuosien varrella. Jos Ford joutuu tinkimään osingoista, kurssi romahtanee nopeasti vielä alemmas.

Ostin Fordia vain kohtuullisen kokoisen aloituserän. Tankkaan osakkeita lisää matkan varrella, jos tulevat uutiset puoltavat hankintaa ja kurssikehitys antaa hyviä ostopaikkoja.

  • Nykyhinta 9.41 $
  • P/E 6.07
  • P/B 1.02
  • EPS (ttm) 1.55 $
  • Osinko 0.60 $ / 6.4 %
  • Beta 1.31
  • Market cap  37 mrd.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus. Blogin kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä Ford Motor Companya

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s