Miten hyödyntää nykyistä markkinatilannetta?

Tämän päivän osakkeita eilispäivän hinnoilla

Edellisessä Karhumarkkina on jo ovella? -postauksessa pohdittiin, millaisessa markkinatilanteessa olemme tällä hetkellä. Kun speksit ovat päällisin puolin selvillä, seuraava kysymys luonnollisesti on, miten tilannetta voi hyödyntää. Vuosi 2017 oli kuukausisäästäjän unelma, kurssit nousivat kuukausi toisensa perään ja pörssimaailmassa oli leppoisaa kuin pitkänä kesäpäivänä riippumatossa. Nyt tahti on muuttunut. Kukaan ei tiedä tulevaa, mutta korkeamman volatiliteetin ajasta ehditään oletettavasti nauttia vielä jonkin aikaa.

Kirsikoita1

Kolmannen osavuoden tulokset alkavat olla paketissa ja yli kaksi kolmasosaa S&P 500 -indeksin yrityksistä on tuottanut ennusteet ylittäviä tuloksia. Koko kulunut vuosi on ollut suurimpien jenkkiyhtiöiden tulosjuhlaa, ja tästä huolimatta kurssit laskevat.

Osakekursseja seuratessa onkin käynyt selväksi, että markkinat ovat reagoineet tänä vuonna liioitellun negatiivisesti osavuosikatsauksiin tunnuslukujen jäädessä vähänkään odotuksista. Jopa ennusteiden täyttyminen voi kääntää kurssin laskuun, markkinoiden halutessa vielä enemmän. Onkin hyvä pitää mielessä, että lyhyellä aikavälillä kurssit voivat olla mitä vain, mutta pitkällä tähtäimellä arvot tasaantuvat kohti yritysten todellisia perusteita, fundamentteja.

Salkun arvon putoaminen ja heiluminen ei varmastikaan ketään ilostuta. Vaikka asiaan suhtautuu järjellä, salkun sulaminen tuntuu silti ikävältä. Volatiliteetti on kuitenkin pitkänkin tähtäimen sijoittajan kaveri. Markkinoiden lyödessä jatkuvasti yli, hyviä ostopaikkoja on ilmaantunut pitkin vuotta toinen toisensa perään.

Volatiilit ajat eivät tyypillisesti kestä loputtomiin. Kun jossain kohdassa lähdetään jälleen selkeämpään nousuun, salkkusi kiittää tehdyistä alennusmyyntiostoksista. Black Friday, Cyber Monday ja Megablaster Everyday ovat hyviä tilaisuuksia ostaa potentiaalisia turhuuksia kaapin täydeltä. Jos ostohammasta kolottaa ja setelit polttelee, suuntaa tällä hetkellä mieluummin pörssiin!

VIX-indeksi, markkinoiden kauhukerroin

Jos haluaa jotain kättä pidempää markkinatilanteen arvioimiseksi, kelpo välineenä toimii Yhdysvaltojen markkinoiden volatiliteettia mittaava VIX-indeksi. Indeksi kuvaa markkinoiden odotuksia seuraavan 30 päivän hinnanvaihtelun osalta. VIX on markkinoiden pelkokertoimen osoittaja ja työkalu tulevaisuuden ennustamispyrkimykseen. Yli 20 pisteen indeksilukemat osoittavat, että markkinoilla on tavallista suurempaa kuohuntaa, ja romahduksen aikana lukemat nousevat merkittävästi korkeammalle.

Osa sijoittajista on tykästynyt hyödyntämään VIX-indeksin tuottamaa näkemystä. Itse kuitenkin näkisin, että ilman indeksin tuottamaa informaatiotakin pärjää hyvin. Nykyajan todella nopeassa, kiivastempoisessa markkinassa 30 päivää on pitkä aika, ja tunnelmat näkyvät päivittäin uutisten ja kurssien reagoinnin yhtälöstä. VIX-indeksin arvotkaan eivät valitettavasti tule kristallipallosta, vaan nekin pohjautuvat tämän hetken tietoon.

Volatiliteetin hyödyntäminen käytännössä

Miten volatiliteettia voi hyödyntää käytännön tasolla? Keinoja on varmasti useampia. Oman keinoni olen todennut helpoksi ja käyttökelpoiseksi arjessani, jossa haluan aikani riittävän muuhunkin kuin pörssin selaamiseen.

Pörssikurssin laskiessa, toisinaan on kyse hyvin nopeasta piikistä, jolloin yksittäisen osakkeen kurssi laskee ja sen jälkeen muutamien minuuttien aikana nousee takaisin. Näihin en tyypillisesti ehdi mukaan. Tilanne on sen sijaan erilainen, kun kurssi laskee esimerkiksi markkinoita tyydyttämättömän uutisen jälkeen ja jää alhaisemmalle tasolle vähintään päivän ajaksi. Mitään kiirettä ja paniikkia ostoksille ei silloin ole, vaan asiaa ehtii hetken tuumata.

Kirsikoita

Hyväksi käytännöksi olen todennut pitää sähköistä ostoslistaa. Listalla on jo salkussani olevat paperit, joita haluan ostaa lisää, sekä yritykset, joita olen päättänyt ostaa hyvän ostopaikan ilmetessä. Kun lista on digitaalisessa muodossa välittäjän sivuilla automaattisesti pörssikursseihin päivittyen, listalta on helppo nähdä kokonaistilanne ja päivän laskijat. Pitkän tähtäimen sijoittajan päätöksiin yksittäisen tapahtuman ei pitäisi juurikaan vaikuttaa, joten kun markkinat lyövät yli erinomaisen yrityksen kohdalla, ostolaidalle on helppo siirtyä.

Etukäteen on siis hyvä päättää yritykset, joita aikoo ostaa tilaisuuden tullen. Lisäksi on hyvä päättää peruste, jolla oston tekee. Itselläni on prosenttiperusteisia ja osakehintaan perustuvia raja-arvoja, jolloin ostan tiettyä osaketta sen alittaessa tietyn hinnan tai laskiessa esimerkiksi 10 %. Etukäteissuunnittelun avulla, ostopaikkojen ilmetessä ei tarvitse pohtia alusta alkaen, ostaako vaiko ei.

Välittäjästä riippuen, osakkeeseen voi myös laittaa järjestelmään alimittaisen ostotarjouksen jollekin tietylle ajanjaksolle. Itse en käytä automaattivahtia, sillä nykymarkkinassa hinnoissa on niin paljon vaihtelua, että automaattiin laitettavaa summaa on hankala arvioida. Lisäksi jos lasku koskee koko markkinaa ja useassa osakkeessa on ostotarjous sisällä, tililtä loppuisivat käteisvarat ennen kuin ehtii kissaa sanoa.

Volatiliteetin hyödyntämiseen on varmasti olemassa hienostuneempiakin tapoja kuin manuaalinen seuraaminen ja ostojen teko. Jos teillä rakkaat lukijat on hyviä vinkki vitosia jaettavana, antakaa kuulua itsestänne kommenttiboksissa!

 

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: