Karhumarkkina on jo ovella?

Dippejä, korjausliikkeitä ja laskevia markkinatunnelmia

Lööpeissä on jo pitkään varoiteltu pörssikurssien nousukauden tulemisesta tiensä päähän ja muistutettu nykyisen markkinan olleen voimissaan jo vuodesta 2009 alkaen. Edellisen pörssiromahduksen jälkeen S&P 500 -indeksi on moninkertaistanut arvonsa ja tuotot ovat olleet sen mukaisia. Onko nyt karhumarkkinan vuoro?

Karhu

Selvää on, että pörssiromahdus ja karhumarkkina tulevat ennen pitkää. Kyse on lähinnä siitä, milloin. Romahduksen spekuloiminen ja ennusmerkkien etsiminen onkin monen sijoittajan lempipuuhaa. Jokseenkin yhtä mieltä tunnutaan olevan siitä, että markkina on valmis muutokseen. Muun muassa USA:n korkokäyrä on tasaantunut, Fed:n ohjauskorossa on nostopainetta ja USA:n työttömyys on ollut pitkään todella alhaalla luoden palkkojen korotuspainetta. Lisäjännitystä ja värinää markkinoille tuo USA:n ja Kiinan välinen kauppasota. Amerikan presidenttinä ja bisnesmiehenä kauppasota istuu toki Trumpille kuin nenä päähän.

Markkinan laskiessa vähän väliä dipin tai korjausliikkeen verran, ensimmäinen mieleen tuleva ajatus on yhä useammin joko nyt. Sijoitussivustot kirjoittavat tapahtumista mollivoittoisin sanankääntein ja kalenterivuoden tuotto hipoo nollaa. Kollektiivinen markkinatunnelma onkin selkeästi kääntynyt karhun puolelle. Vaikuttaa siltä, että näyttämö on valmiina ja esiintyjät paikoillaan, enää tarvitaan jokin takavasemmalta tuleva yllätys käynnistämään näytelmän uuden luvun.

Mikä karhumarkkina on?

Pörssiromahdus ja karhumarkkina liittyvät usein toisiinsa. Pörssiromahdus on markkinan nopea, muutamien päivien aikana tapahtuva yli 10 % romahdus. Tyypillisesti voidaan puhua karhumarkkinasta, kun vähintään 2 kuukauden ajanjaksolla markkinat ovat pudonneet vähintään 20 %. Markkinoiden korjausliike kestää sen sijaan vähemmän kuin 2 kuukautta, ja markkinat laskevat korjausliikkeen aikana korkeintaan noin 10 %.

Laskumarkkina syntyy teknisessä mielessä siitä, että osakkeita laitetaan myyntiin poikkeuksellisen voimakkaasti, jolloin hinnat lähtevät laskuun. Myyntejä siivittää tulevien tappioiden pelko ja lähiaikojen negatiivissävytteiset odotukset. Vaikka karhumarkkina on finanssimaailman ilmiö, on sille usein jälkikäteen löydettävissä reaalimaailman syyt. Yleensä ilmiöön kytkeytyy myös reaalitalouden taantuma, jolloin ensin käynnistyy kurssien pidempiaikainen lasku ja sen jälkeen reaalitalous alkaa yskiä.

Ajoittaminen ei kannata

Edellisen pörssiromahduksen aikana viitteitä romahduksesta oli ilmassa ja markkinoilla oli näkemys siitä, että romahdus tulee. Aivan kuten tälläkin hetkellä, asiasta puhuttiin jo kauan ennen kuin romahdus alkoi. Ongelmalliseksi ajoittamispyrkimyksen tekee varsinkin se, että myymällä omistuksensa romahdusta ennakoiden, voi menettää merkittävät tuotot ennen romahdusta. Verokarhun osuutta myyntivoitoista unohtamatta. Romahduksen pohjamudissa pitää puolestaan olla rohkeutta mennä markkinoita vastaan ja ostaa tilanteessa, kun maailmanloppu tuntuu olevan käsillä ja tekisi lähinnä mieli vetää peitto korviin.

Karhumarkkinan iskiessä myös reaalitalouteen, esimerkiksi omalle kohdalle osuvien yt-neuvotteluiden aikana ei ole välttämättä kiinnostusta laittaa käteisvarojaan kiinni laskeviin markkinoihin. Vaikka kokonaistilanne olisikin kaikin puolin selvillä vesillä parin vuoden kuluttua romahduksen alkamisesta, romahdusta odotellessa ja sen aikana on hyvät mahdollisuudet tehdä erilaisista syistä johtuvia huonoja peliliikkeitä. Ajoittamispyrkimyksen sijaan, markkinoita kannattaakin lähestyä eri kantilta. Tästä enemmän postauksessa Osta, pidä, myy.

Pandakarhu

Mitä voi odottaa historian valossa?

Vuosien 1900 – 2013 aikana USA:n markkinoilla on ollut yhteensä 123 korjausliikettä ja 32 karhumarkkinaa. Karhumarkkinoiden kesto on ollut keskimäärin 15 kuukautta. Markkinat kuitenkin harvoin toteuttavat lyhyellä ajanjaksolla keskiarvoaan ja vuosikymmenten välillä voi olla merkittäviä eroja. Jyrkistäkin laskuista huolimatta markkinat ovat nousseet joka kerta yhä korkeammalle ja aika on ollut sijoittajan puolella.

Todella pitkällä, 200 vuoden aikavälillä kurssikäyrät tasoittuvat ja tulevaisuutta voi pohtia analyyttisesti menneisyyden valossa. Yksittäisen sijoittajan henkilökohtainen horisontti on kuitenkin joitain kymmeniä vuosia, joka tapauksessa merkittävästi lyhyempi ajanjakso kuin 200 vuotta. Omalle kohdalle sattuva aika voikin poiketa pitkän ajan keskiarvosta huomattavasti. Tämän vuoksi näkisinkin, että mitä pidemmät ja tuottavammat härkämarkkinat, sen parempi.

Karhu on ystävä

Vaikka härkä on myötätuulessa kulkeva kaikkien kaveri, on karhussakin puolensa. Karhu tuo tullessaan ostajan markkinat, jolloin hyvän ja halvan saa samassa paketissa osakkeiden hintojen laskiessa toinen toisensa perään. Kun karhu viimein kohottaa käpälänsä ja iskee, pidä pelko kurissa ja laita ostohousut päättäväisesti jalkaan.

Warren Buffettin sanoja mukaillen, ole ahne, kun muut pelkäävät ja pelkää, kun muut ahnehtivat. Vaikka karhumarkkina on pelon markkina, on se samalla kuin sadekausi savannilla pitkän odotuksen jälkeen. Sateen jälkeen ilma on raikas ja uudet seikkailut odottavat.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s