Netflix

Ivy League Multibagger

Netflixin (NFLX) historia ulottuu vuoden 1997 Kaliforniaan, missä tuleva viihdejättiläinen otti ensiaskeleensa dvd-postimyynnin ja -vuokrauksen parissa. Nopeasti perustamisensa jälkeen Netflixistä tulikin maailman ensimmäinen netissä toimiva dvd-vuokrauspalvelu. 2000-luvun alun teknologisten innovaatioiden myötä Netflix kehittyi yhä eteenpäin kohti striimauspalveluja tuottavaa yritystä, dvd-kaupankäynnin jäädessä marginaaliseksi toiminnaksi. Vuoden 2018 marraskuuhun mennessä Netflix on kasvanut suuryritykseksi, jolla on 137 miljoonaa asiakasta sekä merkittävä oma elokuvien ja sarjojen tuotantokoneisto striimauspalvelunsa peruspilarina.

Vuonna 2002 Netflix listautui pörssiin 15 dollarin kappalehinnalla per osake. Osake on splitattu kahdesti, jo vuonna 2004 osake jakaantui 2:1 splitillä ja sen jälkeen vuonna 2015 splittaus tehtiin suhteessa 7:1. Nexflixin osake on nykyarvossaan noin 286 dollaria, jolloin tuottoa on kertynyt useita tuhansia prosentteja. Todellinen Ivy League Multibagger.

Netflix

Netflix on jo tarjolla ympäri maailman Kiinaa ja muutamia muita maita lukuun ottamatta, ja kilpailu katsojista on todella kovaa ja korkeatasoista. Vuoden 2018 asiakashankinta ei ole yltänyt joka kvartaalissa odotusten tasolle ja markkinointi yhdessä oman tuotannon kanssa nielevät vuositasolla miljardeja dollareita, luoden painetta nostaa hintoja ja ottaa velkaa jälleen kerran. Onko Netflixin voittokulku jo tulossa tiensä päähän?

Netflixin Q3/2018 ei antanut aihetta huoleen. Uusia asiakkaita virtasi Netflixille 2 miljoonaa enemmän kuin ennustettua. Liikevaihto kasvoi 34 % edellisvuoteen verrattuna ja 0.89 dollarin osakekohtainen tulos ylitti odotukset. Valtavien kulujen vuoksi, vapaan kassavirran kuitenkin arvioidaan asettuvan noin 3 miljardia miinukselle vuosina 2018 ja 2019. Yhtiö arvioi vapaan kassavirran olevan negatiivinen vielä joitain vuosia, mikä ei varmastikaan tullut suurena yllätyksenä sijoittajille.

Netflix Originals, ikivihreiden klassikkojen koti?

Yhtiön pitkän ajan suunnitelmana on kuitenkin hidastaa omaa tuotantoa Netflix Originals -kirjaston kasvaessa riittävän suureksi. Samalla yritys aikoo kasvattaa tuottomarginaalia, jolloin myös viivan alle jäävä tulos alkaisi näyttää positiivisia lukemia. Kyseinen tulevaisuudessa häämöttävä muutos kasvuyhtiöstä kypsän osinkoyhtiön suuntaan on suuri haaste, varsinkin kun kyseessä on toimiala, jolta kuluttajat odottavat koko ajan uusia, odotukset ylittäviä elämyksiä.

Netflixin nykyarvoon on leivottu suuret odotukset, vaikka hinta onkin lasketellut viime kesän yli 420 dollarista. Jos näkemyksesi mukaan striimauspalvelut ovat vahvasti tulevaisuutta, arvioit Netflixillä olevan kasvupotentiaalia ja uskot johdon luotsaavan yritystä oikeilla toimenpiteillä eteenpäin, on Netflix yhä ostamisen arvoinen yritys. Tuhansien prosenttien kasvuun osake ei oletettavasti enää yllä samalla tahdilla, mutta markkinat ylittävää arvonnousua yritykseltä voi yhä odottaa.

  • Nykyhinta 286.21 $
  • P/E 102.28
  • EPS (ttm) 2.80 $
  • FCF -3 mrd. /2018 ja 2019
  • Beta 0.71
  • Market cap 124 mrd.

 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus. Blogin kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä Netflixia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s