Sijoittamisen ABC

1. Sijoittaminen, hyvä idea?

Erilaiset sijoitusvaihtoehdot hiipivät mieleen yleensä siinä vaiheessa, kun taskunpohjalle on kertynyt ylimääräistä ja varoille ei ole ollut näköpiirissä käyttökohdetta useampaan kuukauteen. Onko sijoittaminen hyvä idea, vai olisiko sittenkin paras pitää rahat turvassa pankkitilillä? Vaiko elää kuin huomista ei olisikaan ja pistää tili sileäksi varmuudelta jo pari päivää ennen seuraavaa palkkaa?

Omia tavoitteita, näkymiä ja rahankäytön mieltymyksiä on hyvä pohtia ennen sijoittamisen aloittamista. Tuottava sijoittaminen vaatii lähtökohtaisesti pitkäjänteistä sitoutumista ja luopumista joistain välittömistä hankinnoista, jotta voi myöhemmin toteuttaa kertyneillä varoilla haluamiaan asioita. Välityspalkkiot ja osakkeiden arvon heiluminen voivat tehdä lyhyen tähtäimen sijoittamisesta ja osakkeilla pelailusta kallista lystiä. Peukalosääntönä osakkeisiin ei kannatakaan laittaa rahoja, joita olettaa tarvitsevansa seuraavan 3 vuoden aikana.

Sitruunajuoma

Jos ajatus säästöjen sitomisesta kiinni vähintään 3 vuodeksi ei aiheuta epämiellyttävää pistosta sisuskaluissa, sijoittamista kannattaa pohtia yhä pidemmälle. Rahat ovat kyllä pankkitilillä turvassa osakemarkkinoiden heilahteluilta, mutta inflaatio sen sijaan nakertaa säästöjen arvoa vuosi vuodelta. Jo inflaation ja talletuskoron epäsuhdan vuoksi, säästötili ei ole paras vaihtoehto pitkäaikaissäästöjen kodiksi. Lisäksi palkkatyöllä tai muilla ansiotuloilla vaurastuminen on yleensä todella työlästä puuhaa, jolloin rahan laittaminen tuottamaan onkin potentiaalisesti joutuisampi keino kasvattaa pääomaa.

Aika ajoin kannattaa myös suunnata ajatuksia kaukaisempaankin tulevaisuuteen. Suomessa on perinteisesti ajateltu, että valtio pitää omistaan huolen ja vanhuuden varalle on eläke odottamassa, jolloin omat säästöt eivät ole valtavan merkityksellinen asia. Väitteen konkretisoimiseksi, Eläketurvakeskuksen laskurista voi käydä katsomassa tämänhetkisen oman eläkeikätavoitteen ja siihen budjetoidun kuukausieläkkeen. Ruudulle ilmestyvät lukemat vahvistavat näkemystäni, että ainakin minun on syytä varautua pitkän tähtäimen tulevaisuuteeni säästämällä nykyisiä varoja. Eläkkeet ja muut etuudet ovat ylipäänsä epävarmoja ja muutoksille erittäin alttiita tulonlähteitä, jolloin omaa pääomaa on hyvä olla takataskussa.

Haaveita, tavoitteita ja rentoa sijoittamista

Eläkeiän pohtiminen ja kaukana olevaan tulevaisuuteen kohdistuvien laskelmien teko voi myös tuntua mahdottomalta puuhalta. Onkin hyvä muistaa, että sijoittamisen aloittamiseksi ei ole tarvitse olla isoa suunnitelmaa mietittynä hamaan tappiin saakka. Eläkkeen sijaan tavoitteena voi olla vaikkapa säästäminen kesämökkiä, venettä tai sapattivuotta varten. Säästäminen pelkästään säästämisen ilosta tai pääoman kerrytys ilman tietoa käyttökohteesta toimivat myös erinomaisina lähtökohtina sijoittamiseen. Olennaisinta onkin tahto laittaa rahansa tuottamaan.

Menestyksekäs sijoittaminen on yllättävän helppoa kaikin puolin. Sijoittamisen ei tarvitse olla monimutkaista, vaikeaa ja aikaavievää, ellet niin itse tahdo. Jo muutamilla hyvin valituilla rahastoilla tai ETF-sijoituksilla varat saa hajautettua ja säästöt voi jättää rauhassa kasvamaan vuodesta toiseen, ilman sen kummempia peliliikkeitä. Sijoittamiseen on kuitenkin hyvä hieman perehtyä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Kun päätät itse sijoituskohteesi ja ymmärrät niiden luonteen, on sinun oma etusi ja intressisi aina salkkusi keskiössä.

Seuraava ABC-osa: 2. Tee päätös

 

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä 

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s