Nordnet Smart -salkut, liian hyvää ollakseen totta?

Nordnet tarjoaa automatisoitua maailmanluokan sijoittamista jokaisen ulottuville

Nordnet lanseerasi 9.11.2018 markkinoille uudenlaisen tuotteen, Nordnet Smart -salkut. Kyseessä on 3 uunituoretta rahastoa, jotka poikkeavat toisistaan lähinnä riski-tuottosuhteen osalta. Smart-salkut ovat laajalti hajautettuja eri omaisuusluokkiin, ja jo salkku-nimikkeellä on tehty pesäeroa tavan rahastoihin. Nordnet kertookin sivuillaan, että vastaavaa tuotetta ei ole ollut aiemmin tarjolla suomalaisille yksityissijoittajille. Tämän voin osaltani allekirjoittaa, kyseessä ollen monilta osin hedge-tyyppinen isojen poikien rahasto, joihin piensijoittajan on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta päästä käsiksi.

Nordnet Smart -salkut
Lähde: https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/smart-salkut.html

Smart-salkkuja ei voi suoraan verrata piensijoittajille tarjolla oleviin, ns. tavallisiin aktiivisiin rahastoihin, sillä Smart-rahastoissa pyöritetään automatisoidusti laajaa omaisuuslajipalettia ohjelmoitujen parametrien mukaisesti. Salkut myös hyödyntävät velkavipua ja omaisuuslajijakauma ei ole kiinteä, sillä tavoiteriskiä hallitaan muuttamalla jakaumaa kulloisenkin markkinatilanteen mukaisesti. Salkkujen tavoite on tuottaa paremmin kuin perinteiset rahastot ja voittaa vertailuindeksi pitkällä aikavälillä. Salkut ovatkin kokonaisuudessaan passiivisten ja aktiivisten rahastojen ominaisuuksien yhdistelmä, hybridi.

Smart-salkkuja voi ostaa kuten tavallisia rahastoja, 15 euroa ollen minimisijoitus. Salkuissa on tuotteeseen nähden todella kilpailukykyiset kulut, vuosittainen kulu ilman lisäkustannuksia on salkusta riippuen 0.79 % – 0.99 %. Kerrallaan voi ostaa kuitenkin vain yhtä salkkua. Ennen kun pääsee ostoksille, järjestelmä vaatii suorittamaan monivalintakysymysten testin, jonka tulosten perusteella avautuu oikeus ostaa yhtä salkkua. Testin perusteella minulle avautui osto-oikeus Smart 15 -salkkuun, joka on myös omasta mielestäni minulle soveltuvin vaihtoehto.

Liian hyvää ollakseen totta?

Smart-salkkujen esitteessä kerrotut asiat kuulostavat aivan järkeenkäyviltä, kunnes päästään osioon Simuloitu historiallinen kehitys. Kuten tunnetussa sijoitussloganissa sanotaan, historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Simuloitu historiallinen tuotto taitaneekin olla vielä vähemmän tae tulevasta. Joka tapauksessa, Nordnet Smart 15 -salkulle on simuloitu seuraava historiallinen tuotto:

Nodnet Smart 15
Lähde: https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/smart-salkut.html

Tuottokäyrä näyttää siltä, että datanpyöritys on lähtenyt laukalle ja pahemman kerran. Vertailujakson päätepisteessä Nordnet Smart 15 -salkku olisi tuottanut huimat 813.24 %, kun vertailuindeksi MSCI All Country World Index IMI on tuottanut 222.05 %. Jos rahasto todella tuottaa näin valtavasti indeksiin verrattuna, on Nordnetin asiakkaissa näillä näkymin vuosikymmenen päästä merkittävä määrä Smart-miljonäärejä.

Kaiken kaikkiaan Smart-salkut vaikuttavatkin liian hyvältä ollakseen totta. Poikkeuksellinen tekijä salkuissa voi kuitenkin olla automatisoitu, systemaattinen sijoitusstrategia perustuen uusimpaan tutkimustietoon. Onko kyseessä uusin ihme auringon alla vai ei, se jää nähtäväksi. Itse olen joka tapauksessa innoissani täysin uudenlaisesta tuotteesta salkussani. Jos rahaston tuotto päihittää oman vertailuindeksini, S&P 500:n, tankkaan varmasti Smart 15 -salkkua lisää.

Heitetään tässä vaiheessa jäitä hattuun ja katsotaan, miten homma etenee.

 

$ postaus ei sisällä yhteistyötä eikä mainoslinkkejä

* Penny & Dime -blogin vastuuvapaus. Blogin kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä kohdetta Nordnet Smart 15.

2 vastausta artikkeliin “Nordnet Smart -salkut, liian hyvää ollakseen totta?

 1. morningstarin tuottohistoria kyseiselle rahastolle näytti täydeltä flopilta.
  jätän siis väliin.

  Tykkää

 2. Hei,
  kiitos kommentistasi! Kävin katsomassa Morningstarin sivuilta Smart 15 -salkun tietoja ja en löytänyt sieltä vielä tässä vaiheessa muuta kuin aivan perustiedot, saatoin toki katsoa väärästä paikasta ( http://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000010FBV ).

  Käsittääkseni Smart-salkut on uusi tuote koko Nordnetissa, joten tuottohistoriaa on ehtinyt kertyä todella lyhyeltä ajalta. Omassa salkussani tuottoa on kertynyt 0,49 prosenttia tänä reilun parin viikon aikana. Itse ajattelin katsoa, miten tuotto toteutuu ensimmäisen vuoden aikana ja miten kurssi käyttäytyy indeksiin verrattuna. Jos rahasto alkaa tuottaa hyvin, niin siihen varmasti ehtii moneen kertaan mukaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s